Značenje i porijeklo prezimena KURTAGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KURTAGIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Kurtagić vrlo je rijetko u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi samo 23 osobe s ovim prezimenom.

No, iako je broj nositelja prezimena mali, ono ima svoju vrijednost i značenje.Prezime Kurtagić potječe iz Bosne i Hercegovine, a najviše se javlja u okolici Tuzle. Prema nekim izvorima, prezime Kurtagić dolazi od imena Kurtaga, koje je u prošlosti bilo vrlo često u Turskoj. Prema drugoj teoriji, prezime Kurtagić može biti izvedeno od riječi "kurt", što na turskom znači "kratak".

U svakom slučaju, prezime Kurtagić ima tursko podrijetlo, što nije čudno s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina bila pod turskom vlašću više od 400 godina. Osim u Bosni i Hercegovini, prezime Kurtagić javlja se i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori te u nekim drugim zemljama.Prezime Kurtagić nije samo rijetko, već je i vrlo zanimljivo. Ono se sastoji od dva dijela - "Kurta" i "gić".

"Kurta" je vjerojatno izvedeno od imena Kurtaga, a "gić" je sufiks koji se često koristi u bosanskim i hercegovačkim prezimenima. Sufiks "gić" označava pripadnost nekom mjestu ili regiji, pa se tako može pretpostaviti da su nositelji prezimena Kurtagić porijeklom iz nekog sela ili grada u Bosni i Hercegovini.U svakom slučaju, prezime Kurtagić ima svoju vrijednost i značenje te predstavlja dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Iako je broj nositelja prezimena mali, ono se i danas često koristi te je prepoznatljivo u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u kojima žive nositelji ovog prezimena.