Značenje i porijeklo prezimena KREĆA

Značenje prezimena KREĆA: Odakle potječe ime?

Prezime KREĆA nosi sa sobom zanimljivu priču o svom porijeklu i značenju. Ovo prezime nema toliko čestu pojavu u Hrvatskoj, ali ga često možemo čuti u Slavoniji, a posebno u okolici Osijeka.Prezime KREĆA, kao i mnoga druga prezimena, svoje porijeklo vuče iz imena.

U ovom slučaju riječ je o glagolu ‘kretati’ koji je dao osnovu za prezime KREĆA. Ovo prezime u osnovi ima značenje ‘onaj tko se kreće’ ili ‘onaj tko se aktivno bavi nekom aktivnošću’.Kao i sva druga prezimena, prezime KREĆA ima svoje porijeklo. Ono potječe iz slavenske jezične grupe, a ime je nastalo od glagola koji se koristio u govoru.

Ono što je zanimljivo je da je prezime KREĆA nastalo relativno kasno u odnosu na neka druga prezimena. Naime, ono se počelo koristiti tek u 19. stoljeću, što znači da on nije uvršten u kategoriju starih hrvatskih prezimena.

Prezime KREĆA koristilo se u različitim dijelovima Hrvatske, a često se može čuti u Slavoniji. U okolici Osijeka ovo se prezime pojavljuje u većem broju, a poznate su i neke poznate osobe s ovim prezimenom. Jedna od njih je bila poznata hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka koja je u braku nosila prezime KREĆA.Iako je prezime KREĆA relativno novo, ono je zasigurno zanimljivo i iz njega se može iščitati puno toga o osobi koja ga nosi. Ono simbolizira aktivnost, kretanje i dinamiku, te se može često povezati s osobama koje su vrlo aktivne i dinamične u svom životu.