Značenje i porijeklo prezimena KLEIN

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena KLEIN: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime KLEIN je jedno od najčešćih prezimena u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj te Mađarskoj. Ovo prezime odnosi se na osobu koja je niska ili mala stasa jer u njemačkom jeziku riječ “klein” znači “mali”.

Prema nekim izvorima, prezime KLEIN potječe iz Njemačke i datira još iz 12.

stoljeća. U to vrijeme, prezimena su se počela koristiti kako bi se razlikovale osobe istog imena. Prezime KLEIN se pojavilo u različitim dijelovima Njemačke, poput Bavarske, Hessena, Porajnja i Šlezije, a s vremenom se proširilo i na druge zemlje u kojima se njemački govorio.

U Austriji, prezime KLEIN se često javlja u područjima Salzburga, Koruške i Donje Austrije.

U Švicarskoj, ovaj se obiteljski naziv najčešće nalazi u kantonima Aargau, Bern i Zurich. U Češkoj i Slovačkoj, prezime KLEIN je također vrlo uobičajeno, a pojavljuje se u različitim oblicima.

Na primjer, u Češkoj se može naći u obliku “Klein”, “Klejn” ili “Krajnîk”. S druge strane, u Slovačkoj se najčešće pojavljuje u obliku “Malý” ili “Malîk”.

U Mađarskoj, prezime KLEIN se pojavljuje u mnogim različitim oblicima, poput “Klein”, “Klejn”, “Kleinert” i “Kiscsoportos”. Najčešće se pojavljuje u sjevernim dijelovima zemlje, uključujući gradove poput Budimpešte, Pečuha i Egera.

Danas, prezime KLEIN je rasprostranjeno diljem svijeta i može se naći u mnogim zemljama koje su prihvatile njemačku kulturu. Među poznatim nositeljima ovog prezimena nalaze se mnogi umjetnici, sportaši, poslovni ljudi i političari.