Značenje i porijeklo prezimena KEŠINOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KEŠINOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime KEŠINOVIĆ jedno je od mnogih prezimena koja se mogu pronaći u Bosni i Hercegovini, a posebno su zastupljena u području srednje Bosne. U ovom odlomku ćemo se pozabaviti značenjem i porijeklom ovog prezimena.

Prezime KEŠINOVIĆ potječe od imena Kešin, a sufiks -ović označava pripadnost nekoj obitelji. Ime Kešin nije često u upotrebi te se pretpostavlja da je u prošlosti bilo uobičajeno u nekom manjem području ili plemenu. Moguće je da je ime Kešin izvedeno od riječi “kesten”, koja se na nekim dijalektima izgovara kao “kešn”.

Prezime KEŠINOVIĆ prvi se put spominje u popisu stanovništva iz 1850. godine, gdje se navode tri osobe s tim prezimenom u selu Puhovac kod Kiseljaka. Od tada se prezime počelo širiti i danas se može pronaći u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i u dijaspori.

Prezime KEŠINOVIĆ nije vezano uz neki specifični zanimanje ili obrt, stoga se pretpostavlja da su nositelji ovog prezimena bili poljoprivrednici ili stočari. Međutim, nije isključena ni mogućnost da su se neki pripadnici obitelji bavili drugim zanimanjima.

U skladu s time, može se reći da prezime KEŠINOVIĆ nije toliko često i poznato kao neka druga, češća prezimena. Međutim, upravo ta činjenica čini ga zanimljivim i vrijednim proučavanja.