Značenje i porijeklo prezimena KEROVEC

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KEROVEC: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KEROVEC: Odakle potječe?

Prezime KEROVEC jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima nalazi se među 50 najčešćih prezimena u zemlji. No, odakle potječe ovo prezime i što ono zapravo znači?

Prezime KEROVEC potječe od imena Kerev, koje se sastoji od dvije riječi: “ker” i “rev”. Prva riječ “ker” može imati različita značenja ovisno o kontekstu, no u ovom slučaju najčešće se tumači kao izraz za drvo. Druga riječ “rev” ima značenje ravna površina, planina ili vrh.

Stoga se može zaključiti kako prezime KEROVEC zapravo označava osobu koja dolazi s ravnog područja ili visoravni obrasle drvećem. S obzirom da se prezime može pratiti u nekim dijelovima Hrvatske još od 15.

stoljeća, može se pretpostaviti kako je osoba koja je prva nosila ovo prezime živjela u takvom okruženju.

Prezime KEROVEC najčešće se može pronaći u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, posebno u Krapinsko-zagorskoj županiji. Međutim, postoje i druge regije u kojima se prezime javlja, poput Primorsko-goranske županije ili Zagreba.

Iako je prezime KEROVEC prilično rasprostranjeno u Hrvatskoj, nije toliko poznato u drugim dijelovima svijeta. Ipak, postoje neka slična prezimena u drugim zemljama, poput Kerekes u Mađarskoj ili Kerecki u Poljskoj.

Ukratko, prezime KEROVEC potječe od naziva za osobu koja dolazi s ravnog područja obraslog drvećem. Prisutno je u Hrvatskoj još od 15. stoljeća, a danas se najčešće može pronaći u sjeverozapadnom dijelu zemlje.