Značenje i porijeklo prezimena FOČIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena Fočić u Bosni i Hercegovini

Značenje i porijeklo prezimena Fočić u Bosni i Hercegovini je tema koja pobuđuje znatiželju mnogih ljudi, posebno onih koji nose ovo prezime ili su povezani s obitelji Fočić. Prezime Fočić potječe od grada Foče koji se nalazi na istoku Bosne i Hercegovine, a ime grada navodno potječe od riječi “fotsa” što u staroslavenskom jeziku znači “usta”.

Prezime Fočić je karakteristično za područje istočne Bosne, posebno za gradove Foču i Goražde te okolna sela. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi oko 800 osoba s prezimenom Fočić.

Iako ovaj broj nije velik u usporedbi s drugim prezimenima, Fočići su ipak značajan dio populacije u istočnoj Bosni.

Interesantno je da se prezime Fočić pojavljuje u nekoliko različitih oblika, poput Fočić, Fočko, Fočak i drugih. Također, postoje različite teorije o porijeklu ovog prezimena. Jedna od njih je da su Fočići porijeklom iz Crne Gore, a da su se u Bosni pojavili nakon velike seobe naroda. Druga teorija sugerira da su Fočići autohtoni stanovnici istočne Bosne, koji su dobili prezime po gradu Foči.

U svakom slučaju, porijeklo prezimena Fočić nije potpuno jasno i postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku. Bez obzira na to, Fočići su sastavni dio bosanskohercegovačke populacije već dugi niz godina i prepoznatljivi su po svom specifičnom prezimenu.