Značenje i porijeklo prezimena FILIPAŠIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena FILIPAŠIĆ

Prezime Filipašić često se susreće u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, te se često postavlja pitanje porijekla ovog prezimena. Prezime Filipašić složeno je prezime koje se sastoji od dva dijela. Prvi dio imena “Filipa” potječe od imena Filip, koje je grčkog porijekla.

Ime Filip dolazi od riječi “philos”, što u grčkom znači prijatelj, a “hippos”, što znači konj. Drugi dio prezimena “šić” je sufiks koji se često koristi u hrvatskim prezimenima i koji govori o nastanku prezimena u nekom mjestu ili određenoj obitelji.

Prezime Filipašić prvi put se pojavljuje u 16. stoljeću u Dalmaciji, točnije u Kaštelima kod Splita.

Jedan od najpoznatijih nositelja ovog prezimena bio je Ivan Filipašić, hrvatski povjesničar umjetnosti i arheolog, koji je rođen u Kaštelima 1874. godine. Također, u Dalmaciji se nalazi i velik broj mjesta koja nose ime Filipašić, kao što su Filipašići kod Šibenika i u blizini Zadra, te Filipaši kod Splita.

Prezime Filipašić može se naći i u drugim dijelovima svijeta, poput Južne Amerike i Sjeverne Amerike, gdje su ljudi s ovim prezimenom emigrirali u potrazi za boljim životom.

Također, u Hrvatskoj se pojavljuju i varijacije ovog prezimena, kao što su Filipović i Filipovič.

Ukratko, prezime Filipašić potječe od imena Filip, koje ima grčko porijeklo, a prezime se sastoji od sufiksa “šić” koji govori o nastanku prezimena u određenom mjestu ili obitelji. Prvi put se pojavilo u 16. stoljeću u Dalmaciji, a danas se nalazi u Hrvatskoj i drugim dijelovima svijeta.