Značenje i porijeklo prezimena DEBELJUH

Imena i Prezimena

Značenje prezimena DEBELJUH: Odakle potječe ime?

Prezime Debeljuh predstavlja jedno od karakterističnih slovenskih prezimena koje se javljaju u području Kranjske Gore, Tržiča, Jesenica i okolice te na Koroškem. Riječ “debeljuh” sastoji se od dviju dijelova – “debel” i “juh”. Prvi dio “debel” znači debeo, a drugi dio “juh” znači djetelina. Dakle, prezime Debeljuh može se doslovno prevesti na hrvatski kao “debeli djetelin”.

Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena Debeljuh. Prema nekima, prezime potječe od nekog nadimka koji su nosili preci prvog Debeljuha, a koji bi mogao ukazivati na njihovu tjelesnu građu i sklonost ka dobrom zdravlju i obilju hrane.

Druga teorija kaže da prezime potječe od neke zemljopisne odrednice, poput nekog sela ili toka rijeke, koje je nekada bilo obilato pokriveno djetelinom. Treća teorija kaže da prezime potječe od nekog zemljopisnog ili naseljenog mjesta koje je nekada bilo prekriveno bujnim šumama, u kojima su se nalazile i stabljike djeteline.

Prezime Debeljuh danas se relativno često pojavljuje u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj, posebice u Istri i Primorju. Mnogi nositelji ovog prezimena potječu iz iste obitelji koja je živjela u području Kranjske Gore još u 17. stoljeću. Među poznatijim nositeljima ovog prezimena u Sloveniji ističu se glumac Uroš Debeljuh i političar Erazem Debeljuh.