Značenje i porijeklo prezimena ČANAK

Značenje i porijeklo prezimena ČANAK: Povijest i genealogija obitelji Čanak

Prezime Čanak vrlo je rijetko u Hrvatskoj, a prvi put je zabilježeno u 18. stoljeću u Varaždinu. Prema nekim izvorima, prezime potječe od turske riječi "çanak" što znači zdjela, a prema drugim izvorima, potječe od srpske riječi "čanak" što znači mali brod.Obitelj Čanak najpoznatija je po političaru Nenadu Čanku koji je rođen u Hrvatskoj, ali je cijeli život proveo u Srbiji. Njegovi preci bili su poljoprivrednici iz okolice Varaždina, a Nenad je rođen u Sisku 1959.

godine. Nakon završetka fakulteta, odmah se počeo baviti politikom i 1992. godine osnovao je Ligu socijaldemokrata Vojvodine.Međutim, postoje i drugi značajni Čanci u hrvatskoj povijesti. U 19.

stoljeću, Franjo Čanak bio je slavonski biskup, a Ivan Čanak bio je tajnik biskupa Antuna Akšamovića. Također, u drugoj polovici 19. stoljeća, postoji zapis o obitelji Čanak koja je živjela u Varaždinu i bavila se trgovinom.Genealoška istraživanja pokazala su da su neki Čanci iz Hrvatske u 19. stoljeću emigrirali u Ameriku, gdje su se uglavnom bavili poljoprivredom.

Danas, nekoliko obitelji s prezimenom Čanak živi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali većina ih živi u Srbiji.Ukratko, prezime Čanak ima tursko ili srpsko porijeklo, a prvi Čanci zabilježeni su u Varaždinu u 18. stoljeću. Obitelj Čanak najpoznatija je po političaru Nenadu Čanku, ali postoje i drugi značajni Čanci u hrvatskoj povijesti. Genealoška istraživanja pokazala su da su neki Čanci iz Hrvatske emigrirali u Ameriku, gdje su se uglavnom bavili poljoprivredom. Danas, prezime Čanak vrlo je rijetko u Hrvatskoj, ali živi nekoliko obitelji s tim prezimenom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u Srbiji.