Značenje i porijeklo prezimena BAJAN

BAJAN - značenje i porijeklo prezimena

Prezime BAJAN spada u kategoriju rijetkih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim podacima, postoje tek nekoliko stotina ljudi s ovim prezimenom u našoj zemlji. Značenje prezimena BAJAN nije sasvim jasno, no pretpostavlja se da je riječ o prezimenu koje ima svoje korijene u slavenskoj riječi "bajati", što znači "pričati, govoriti".Prezime BAJAN ima svoje korijene u različitim dijelovima Europe, pa tako postoje Bajani u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj i drugim državama.

Prezime se u tim državama može pisati na različite načine, kao što su Bayan, Bayani, Bajân, Bajânovâ i slično.U Hrvatskoj, prezime BAJAN se prvi put spominje u 18. stoljeću u Primorju, odakle se proširilo i na ostale dijelove Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime BAJAN potječe iz Donjeg Lapca u Lici, gdje se i danas nalazi nekoliko obitelji s tim prezimenom.Zanimljivo je da se prezime BAJAN pojavljuje i u svjetskoj literaturi, a najpoznatiji nositelj ovog prezimena je ruski pisac Nikolaj Bajan (1886.-1942.). Bajan je bio jedan od najistaknutijih književnika ruske emigracije nakon Oktobarske revolucije, a njegova djela su prevedena na mnoge jezike.

U Hrvatskoj, prezime BAJAN danas nosi nekoliko stotina ljudi, a najviše ih je u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Prezime se često veže uz osobe koje su poznate po svojoj govorničkoj sposobnosti ili koje se bave javnim nastupima. Unatoč tome što je prezime BAJAN rijetko, nositelji ovog prezimena su se uspješno integrirali u hrvatsko društvo i postali sastavni dio kulturne baštine našeg naroda.