Što su žlijezde

Što su žlijezde

Kako funkcioniraju žlijezde?

Naše tijelo je produkt milijuna i milijuna godina evolucije i ono konstantno evoluira. Naša ljudska vrsta nastala je nakon generacija i generacija malih prilagodbi koje su nam učinile život na zemlji lakšim i jednostavnijim. Naše tijelo je vrlo kompleksno: ono ima razne organe koji rade da naše tijelo pravilno funkcionira, ono ima kožu i kosti da bi nas oblikovalo, probavni sustav koji je navikao na svu hranu koju jedemo.. Naše tijelo ima vrlo kompleksan sustav za borbu sa svime onime što uđe u naše tijelo. Isto tako imamo i žlijezde koje proizvode razne hormone, organske spojeve i ostale stvari kako bi naše tijelo funkcioniralo baš kako treba. Što su zapravo žlijezde? Radi se o posebnim organima koji proizvode tvari koje pomažu u našim dnevnim procesima u tijelu. Ljudsko tijelo ima puno žlijezda, a neke su specijalizirane za imunološki sustav, druge za probavni.. U ovom članku donosimo sve informacije koje trebate znati kada je u pitanju Vaše tijelo.

Što su žlijezde? Kako funkcioniraju u probavnom sustavu?

U probavnom sustavu naše su glavne žlijezde jetra i gušterača. One su vrlo bitne kako bi naš probavni sustav radio kako treba, a bolest jedne od naših žlijezdi može dovesti do ozbiljnih problema. Jetra nam pomaže razgraditi masti i kako bi skladištila dodatne izvore energije za kasnije. Ta energija se zove glikogen, a radi se o višelančanim molekulama glukoze koje nam mogu poslužiti za ekspresnu energiju kada naše tijelo to i treba. Gušterača pak luči hormone koji pomažu prenijeti ugljikohidrate iz naše krvi do naših stanica. Glavni enzim je inzulin o kojem ste svakako već nešto čuli. U probavnom sustavu žlijezde igraju ključnu ulogu, a bez njih ne bismo ni mogli probaviti hranu koju jedemo. Dobro je znati da je svaka žlijezda uvijek povezana s nekim hormonima, a hormoni su ti koji upravljaju radom drugih stanica. Dakle, svaka žlijezda igra vrlo bitnu ulogu u našem organizmu. Ipak, samo je jedna hipofiza.

Što su žlijezde i koja je najvažnija?

Ako treba izdvojiti jednu žlijezdu u čovjekovom tijelu koja je glavni upravljač svega ostaloga, onda je to svakako hipofiza. Hipofiza je mala žlijezda veličine graha koja se nalazu u našem mozgu, a njega glavna funkcija je ispuštanje hormona koji pak potiču na rad druge žlijezde u našem sustavu. Hipofiza je glavna odgovorna za početak stvaranja spolnih stanica i za ulazak u pubertet. Vrlo je bitna kada je u pitanju naš rast je ona sama izlučuje hormone rasta. Kontrolira sve funkcije nadbubrežne žlijezde. Glavna je kada je u pitanju stvaranje majčinog mlijeka nakon poroda. Potiče lučenje raznih hormona iz štitnjače. Jednostavno rečeno: hipofiza je glavna među žlijezdama i odrađuje veliki dio posla kada je u pitanju početak lučenja nekog određenog hormona koji nam je potreban u tijelu. Promatranje žlijezdi jako je aktualno, a endokrinologija nas konstantno informira o novim spoznaja kada je u pitanju ljudsko tijelo i hormoni. U ljudskom tijelu postoji velik broj žlijezdi i svaka ima svoju, specifičnu funkciju.


Tagovi: