Život pčele – kako izgleda i koliko traje

Zanimljivosti

Život pčele - kako izgleda i koliko traje

Kako izgleda život pčele

Kako izgleda život pčele? Zašto su pčele toliko važne? Pčele imaju ključnu ulogu u ekosustavu. Naime, oni su najvažniji tip oprašivača na svijetu jer osiguravaju da ljudi imaju hranu koja im je potrebna za život. Da nema pčela, ne bismo imali voća, povrća, meda. Vrijedi spomenuti da je u svijetu poznato oko 20.000 vrsta pčela. Pčele (Apis mellifera) su najpoznatija autohtona vrsta na ovim prostorima. Pčelinja zajednica je vrlo dobro organizirana i sastoji se od jedne matice, stotina trutova i tisuća pčela radilica. Matica je jedina pčela koja se razmnožava i polaže jaja.

Što se tiče života pčele, on je prilično kratak. Vrsta pčele, kao i godišnje doba kada je rođena, utječe na njen životni vijek. Naime, život pčele radilice je najkraći, dok matica preživljava sve ostale. Odrasli trutovi nemaju nikakvu korisnu svrhu unutar košnice osim parenja s maticom. Rijetko prežive zimu jer pčele radilice žele zaštititi svoje resurse. Kada se trut izbaci iz košnice, ubrzo umire od hladnoće ili gladi, a prosječni životni vijek mu je osam tjedana.

Koliko traje život pčele

Život pčele sastoji se od četiri faze: stadija ličinke, kukuljice i odrasle pčele. Ove faze su poznate kao metamorfoza, jer se oblik pčele mijenja od jaja do odrasle pčele. Stadij ličinke za pčele radilice i matice je sličan jer se rađaju iz oplođenog jajašca. U prvih nekoliko dana, poput ličinki, pčele radilice, matice i trutovi hrane se matičnom mliječi.

Ali nakon toga samo kraljica nastavlja uzimati matičnu mliječ. Tijekom stadija kukuljice, pčele formiraju krila, noge i unutarnje organe, koristeći zalihe masti koje su se nakupile tijekom stadija ličinke. Ukupno vrijeme da postane odrasla pčela je 21 dan, 16 dana za matice i 24 dana za trutove. Zahvaljujući bogatoj hrani, matice brže napreduju i razvijaju se. Matica je najveća pčela u pčelinjem društvu i veća je od pčele radilice. Trutovi su veći od pčela radilica, ali ne veći od matica. Koliko je dug život pčele ovisi o tome je li matica, radilica ili trut.

Čimbenici koji utječu na život pčele

Prvi dio života pčele radilice provodi unutar košnice, a zadnji dio se sastoji od traženja hrane, sakupljanja peluda ili nektara. Pčele radilice su zadužene za oprašivanje, kada slete na cvijet skupljaju pelud i odbacuju ga nogama ostavljajući ga na drugim biljkama. Ljeto je najaktivniji dio godine, kada pčele traže hranu, spremaju nektar i prave med. Tijekom ljeta život pčele je oko pet do šest tjedana. Tijekom zime žive duže, pet mjeseci ili više. Matica ima najvažniju ulogu u pčelinjem društvu i najduži životni vijek. Prosječni životni vijek matice je do pet godina.

Matica polaže između 1000 i 2000 jaja unutar košnice. Opstanak matice u zimskim mjesecima ovisi o održivosti kolonije. Pčele radilice štite maticu i pomažu joj u regulaciji temperature. Ako matica nema dovoljno jaja, pčele radilice počinju razvijati novu maticu koja će zamijeniti staru. Nova kraljica je okružena pažnjom i hranom, dok je stara odbačena. U nekim pčelarskim praksama matica se mijenja nakon dvije godine. Čimbenici koji utječu na život pčele su brojni. Pčele radilice mogu umrijeti zbog prirodnih čimbenika, mogu ih pojesti druge životinje ili ubiti druge pčele. Također, pčele radilice mogu umrijeti od prekomjernog rada. Ali najveća prijetnja životu pčele je infekcija koja može uništiti cijelu pčelinju zajednicu. Osim grinja Varroa destructor, druge prijetnje su peticidi i gubitak staništa.

Tagovi: