Zavadlav osuđen na 40 godina. Obrijane glave smijao se u sudnici, brat divljao ispred suda.

Zavadlav osuđen na 40 godina. Obrijane glave smijao se u sudnici, brat divljao ispred suda.

Filip Zavadlav je mirno saslušavao svoju presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo, dok je pred zgradom suda njegov brat Stanislav izgubio kontrolu i krenuo divljati, udarajući šakom po staklu. Policajci su morali brzo reagirati i odnijeti ga s mjesta događanja.

Splitska policija je u utorak uhitila Stanislava Zavadlava nakon što je izgubio živce ispred Županijskog suda te su ga prisiljeni odvesti iz tog područja. Stanislav je čekao presudu svog brata ispred suda, ali kako nije bio u mogućnosti ući unutra, počeo je divljati i nasilno udarati šakom po staklenim vratima. Neslužbeno, njegovo divljanje rezultiralo je pucanjem stakla.

Više od tri godine ranije, Filip Zavadlav je prošetao Splitom i počinio trostruko ubojstvo, što je danas rezultiralo njegovom drugom presudom na 40 godina zatvora.

Filip Zavadlav danas je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva koje se dogodilo u središtu Splita 2020. godine. Unatoč ovom novom zaključku suda, motiv za ovo zločin još uvijek ostaje nerazjašnjen, kako je istaknula sutkinja Višnja Strinić iz splitskog Županijskog suda. Žrtve ovog strašnog događaja su bili Jurica Torlak (37), Marin Boban (25) i Marin Ožić Paić (25), koje je Zavadlav usmrtio na Šperunu i u Varošu u siječnju 2020. godine. Prvo je pucao na Torlaka i Bobana, koji su se nalazili na motoru, a potom na Ožića Paića.

Sutkinja Strinić obrazložila je svoju presudu naglasivši da tijekom sudskog postupka nije bilo dokaza koji bi podržali tezu o osveti kao motivu za ovo zločin. Također, nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili tvrdnje da su žrtve bili povezane s prodajom droge i iznuđivanjem Zavadlavova brata Stanislava. Sama kvalifikacija kuće Jerka Malvasije kao mjesta na kojem se prodaje droga također je izbrisan iz presude.

Za svako od trostrukih ubojstava, Zavadlav je dobio 15 godina zatvora, a konačna presuda iznosi 40 godina. Tijekom čitanja presude, Zavadlav se smijao, davao negativne znakove glavom i čak je zapljeskao sutkinji Strinić.

Sutkinja Strinić izjavila je kako su ovo jedan od najozbiljnijih zločina ne samo u Splitu i Dalmaciji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Naglasila je da bi Zavadlav, umjesto da uzima pravdu u svoje ruke, trebao potražiti pomoć i prijaviti svoje probleme nadležnim institucijama. U presudi nije bilo prisutno nijedno od članova obitelji žrtava.

Nakon suđenja, Filipov brat Stanislav Zavadlav je izazvao incident ispred zgrade Županijskog suda, želeći razgovarati s novinarima, no policija ga je spriječila.

Ovo je bio ponovljeni sudski proces nakon što je Visoki kazneni sud ukinuo prvotnu presudu. Tijekom ponovljenog suđenja, Filip Zavadlav je promijenio odvjetnike i na razne načine pokušavao osporiti svoju odgovornost za zločin.


Tagovi: