Zašto vulkani eruptiraju

Zašto vulkani eruptiraju

Zašto vulkani eruptiraju i kako dolazi do erupcija vulkana?

Vulkani u prirodi dolaze u raznim oblicima te veličinama, i prema rasponu oni mogu biti eksplozivni, lavični ili mješoviti. U eksplozivnom obliku vuklan eruptira radi eksplozije lave, pare te plinova, u lavičnom tipu vulkana dolazi do izlijevanja lave krot vulkanski otvor, kod mješovitog tipa dolazi do eksplozije i izlijevanja lave. Iako se vulkani razlikuju prema svojoj strukturi te izgledu, imaju zajedničku crtu - izazivaju strahopoštovanje. Zašto vulkani eruptiraju? Vulkani se opisuju kao veće pukotine u litosferi zemlje iz kojih izlaze magma, užarene stijene, plinovi i pepeo. Zašto vulkani eruptiraju?

Oni eruptiraju radi promjena koje se odvijaju ispod zemlje, točnije u Zemljinoj kori i Zemljinom plaštu. Jednostavnije objašnjeno, vulkani se pokreću i eruptiraju radi pritiska te topline koje nastaje u plaštu, kao i radi tektonske aktivnosti koja dovodi do erupcija. Erupcije vulkana imaju utjecaj na lokalu klimu te zemljopis, stoga je važno da se određeni vulkani promatraju. Danas znamo kako je 80 % Zemljine površine vulkanske prirode. Upravo su plinovite emisije iz vulkana tijekom milijuna godina formirale prve oceane i atmosferu. Neizmjeran broj erupcija zaduže je za naše planine, visoravni te ravnice, nešto što se s vremenom ipak pretvorilo u krajolike te plodno tlo.

Zašto vulkani eruptiraju i koliko ima aktivnih vulkana na Zemlji?

Danas znamo kako u svijetu postoji do 1350 potencijalno aktivnih vulkana. 500 Od navedenih 1350 vulkana eruptiralo je u našoj povijesti, što nas uči da ne smijemo zanemariti vulkan iako on dulje "spava". Mnogi od aktivnih vulkana nalaze se uz pacifički rub ili "Vatreni prsten". U SAD-u Cascade Range i na Aljasci Aleutski vulkanski lanac čine dio Prstena, dok se vulkani na Havajima formiraju nad "vrućim točkama". Europski vulkani su pretežito oko Sredozemlja ili Islanda, na samim granicama tektonskih ploča. Znamo zašto vulkani eruptiraju, no što je zapravo aktivan vulkan? Aktivan vulkan je svaki vulkan koji je eruptirao zadnjih 10 000 godina.

U Europi najpoznatiji vulkani su Etna i Vezuv. Vezuv je uništio Pomeje, a prije ovog uništenja 79. godine u novoj eri vulkan je mirovao i bio prekriven prirodom. Danas ovaj vulkan pripada u skupinu vulkana koji imaju tendenciju za erupciju, osobito ako se uzme u obzir da je u posljednjih 200 godina eruptirao 4 puta. Etna se nalazi na istočnoj obali Sicilije i spominje se kao najviši vulkan Europe. Etna neprestano pokazuje aktivnosti uz dim, pepeo i magmu. Islandski vulkan Eyajafjallajokull također je jedan od vulkana koji pokazuje kako vulkan nakon dugog mirovanja može izazvati aktivnost. Zašto vulkani eruptiraju pitanje je koje mnoge zanima, no zna se kako odgovor leži u zemljinoj unutrašnjosti.

Zašto vulkani eruptiraju i da li su erupcije opasne?

Erupcija vulkana opisuje se kao izbacivanje užarene lave kroz kratere na vulkanu. Osim lave, kroz kratere izlazi i velika količina plinova te pare, i stvara se mogućnost pojave lokalnih potresa. Znamo zašto vulkani eruptiraju, no da li su erupcije opasne? Kada nastane erupcija, njeno trajanje je teško predvidjeti. Posljedice erupcije mogu biti osjetne i u dalekim krajevima (oblak dima koji se širi nebom). Erupcije su svakako opasne, osobito za naseljena područja koja se nalaze u blizini vulkana. Kada vulkan eruptira, prvo je potrebno evakuirati stanovnike mjesta kako bi se izbjegla katastrofa. Kada nastane erupcija vulkana, svako područje podno i u blizini vulkana automatski se smatra ugroženim.

Pojedine erupcije mogu izbaciti vulkansku prašinu i otrovne plinove koji mogu uzrokovati teške posljedice za lokalni život. Zašto vulkani eruptiraju i da li su erupcije opasne? Vulkani eruptiraju uslijed promjena koje se događaju ispod zemljine površine. Erupcije mogu biti opasne, no to ponajviše ovisi o tome gdje je smješten sami vulkan. Vulkane moramo gledati kao na stvaratelje svijeta kakvog danas poznajemo. Oni su uvelike utjecali na nastanak našeg planeta pije 4.5 milijardi godina i dan danas također tvore određene promjene. Iako se sami intenzitet vulkana smanjio u geološkoj povijesti, potrebno je navesti kako se njihova minimalna aktivnost ne smije uzeti zdravo za gotovo.


Tagovi: