Zašto su vozači bicikla opasni u prometu

Zašto su vozači bicikla opasni u prometu

Vozači bicikla

Vozači bicikla su skupina sudionika u prometu, te oni doprinose održivom i zdravom načinu života. Njihova prisutnost na cestama ima široki utjecaj na prometnu sigurnost, okoliš i osobno zdravlje. Vozači bicikla imaju jedinstvene izazove i prednosti u prometu. Dok su bicikli manji i pokretljiviji od motornih vozila, biciklisti su skloniji prometnim nesrećama. Stoga, pridržavanje prometnih pravila, nošenje sigurnosne opreme poput kaciga i reflektirajuće odjeće te vožnja na određenim biciklističkim stazama doprinose povećanju sigurnosti. Vožnja bicikla pruža brojne zdravstvene koristi. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava kardiovaskularno zdravlje, smanjuje rizik od pretilosti te pomaže u održavanju mentalnog blagostanja. Biciklisti doprinosi očuvanju okoliša. S obzirom na to da ne zahtijevaju gorivo, bicikli su ekološki prihvatljiv način prijevoza, s niskim emisijama stakleničkih plinova. Vožnja biciklom može smanjiti gužve u gradovima. Biciklisti doprinose održivosti, zdravlju i smanjenju prometnih gužvi. Razvoj infrastrukture i poticanje svijesti o važnosti vožnje bicikla može imati pozitivan utjecaj na društvo u cjelini.

Vozači bicikla i pravila vožnje

Vozači bicikla trebaju se kretati biciklističkom trakom ili stazom, a ako ih nema, trebaju se voziti s desne strane kolnika, u smjeru kretanja prometa, obavezni su se pridržavati prometnih pravila i poštivati prometne znakove i svjetlosne signale, te voziti s oba dvije ruke na upravljaču i imati oba dva stopala na pedalama. Za djecu do 16 godina je obavezno nositi kacigu, dok iznad 16 godina je preporučljivo nositi kacigu. Noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, bicikl bi trebao biti opremljen svjetlima i reflektorima prema lokalnim propisima. Biciklisti moraju voziti po biciklističkoj traci ili biciklističkoj stazi. Ako nisu dostupne, moraju se voziti što bliže desnoj strani kolnika. Bicikl treba biti opremljen ispravnim kočnicama, zvonom ili signalom, te reflektirajućim elementima. Vožnja pod utjecajem alkohola ili droga je zabranjena. Oprez pri vožnji pored vozila, vožnja dovoljno udaljena od ruba kolnika te izbjegavanje naglih manevra. Vozači bicikla trebaju se ponašati odgovorno, uključujući poštivanje drugih sudionika u prometu i izbjegavanje rizičnih situacija.

Zbog čega su vozači bicikla opasni u prometu?

Vozači bicikla trebaju se kretati biciklističkom trakom ili stazom, a ako ih nema, trebaju se voziti s desne strane kolnika, u smjeru kretanja prometa, obavezni su se pridržavati prometnih pravila i poštivati prometne znakove i svjetlosne signale, te voziti s oba dvije ruke na upravljaču i imati oba dva stopala na pedalama. Za djecu do 16 godina je obavezno nositi kacigu, dok iznad 16 godina je preporučljivo nositi kacigu. Noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, bicikl bi trebao biti opremljen svjetlima i reflektorima prema lokalnim propisima. Biciklisti moraju voziti po biciklističkoj traci ili biciklističkoj stazi. Ako nisu dostupne, moraju se voziti što bliže desnoj strani kolnika. Bicikl treba biti opremljen ispravnim kočnicama, zvonom ili signalom, te reflektirajućim elementima. Vožnja bicikla pod utjecajem alkohola ili droga je zabranjena. Treba biti oprezan pri vožnji pored vozila, biti dovoljno udaljen od ruba kolnika te izbjegavati nagle manevre. Vozači bicikla trebaju se ponašati odgovorno, uključujući poštivanje drugih sudionika u prometu i izbjegavanje rizičnih situacija.


Tagovi: