Zašto se osjećamo sretno

Zašto se osjećamo sretno

Zašto se osjećamo sretno i što potiče razinu sreće?

Sreća, smijeh, zadovoljstvo kao i unutarnji mir mogu se opisati kao rezultat hormona sreće s kojima se možemo svakodnevno susresti. Sreću možemo osjetiti u raznim situacijama, a ona primarno ovisi o tome što nas uveseljava. Zašto se osjećamo sretno? Potrebno je navesti kako se sreća opisuje kao osjećaj, a osjećaji su kemijske reakcije koje nastaju unutar našeg tijela. Svaki osjećaj ili emocija s sobom donosi rezultat ispuštanja pojedinih hormona. Prepoznajemo hormone koji su odgovorni za pozitivu, kao i hormone koji su odgovorni za negativu.

Zašto se osjećamo sretno? Upravo radi navedenih hormona. Na sreću i pozitivu utječu takozvani hormoni sreće kao i dobrog raspoloženja, kao i neuroprijenosnici. Kako djeluju hormoni sreće na naše tijelo? Kada se osjećamo sretnima, naše tijelo se osjeća opuštenije i na licima se pojavljuje osmijeh. Razina dobre energije se podiže i osjećamo bezbrižnost, veselje i zahvalnost. I dok su naši hormoni glavni pokretači sreće, mora se naglasiti kako smo za nju odgovorni mi sami. Mi sami određujemo što nas veseli, a što ne, i sukladno tome doći će do oslobođenja hormona sreće.

Zašto se osjećamo sretno i kako opisati sreću?

Mnogi opisuju sreću kao dobro raspoloženje, mir, smirenost, osmijeh. I dok je sve navedeno istina, potrebno je navesti da se iza sreće zapravo kriju hormoni koji imaju veliku utjecaj na naš svakodnevni život. Hormone opisujemo kao malene prijenosnike od jedne tjelesne stanice do druge, a imaju poseban oblik kemijskog djelovanja, što znači da snažno djeluju na naše raspoloženje. Hormone danas možemo "kontrolirati" uz pomoć prehrane, fizičkih aktivnosti i hobija.

Zašto se osjećamo sretno i koji su to hormoni odgovorni za našu sreću? Endorfin - Hormon koji pruža smirujući učinak i koji pruža osjećaj užitka i tako neutralizira povišeni adrenalin. Luči se sjećanjem na ugodne i sretne uspomene, kao i kada radimo nešto što nam pruža osjećaj zadovoljstva. Serotonin - Glavni hormon u održavanju ravnoteže kod raspoloženja. Njegov manjak može rezultirati depresijom ili povučenošću. Aktivira se ponajviše kada smo vani, kada vježbamo, kada meditiramo i kada jedemo hranu koju volimo.

Najpoznatiji hormon sreće je Dopamin - Luči se onda kada radimo nešto što nas u potpunosti zadovoljava, neovisno o tome kakva je aktivnost u pitanju. Zašto se osjećamo sretno? Osjećamo se sretno zato jer nas nešto veseli. Iako na prvu djeluje veoma jednostavno, definicija sreće je dosta komplicirana. Na svoju sreću uvijek možemo utjecati, stoga je poželjno da ju uvijek što više potičemo. Sretne osobe svakako žive dulji, kvalitetniji i zdraviji život.

Zašto se osjećamo sretno i kako povećati razinu sreće?

Sigurno ste se barem jednom zapitali da li se možete konstantno osjećati sretnima? Mnogi od nas znaju kako je važno svakodnevno motivirati se i razmišljati na pozitivan način kako bi pozitivno utjecali na fizičko te mentalno zdravlje. Ipak, navedeno nam neće uvijek polaziti za rukom i nekada ćemo tražiti druge načine kako bi bili sretni. Znanstvena istraživanja pokazala su nam kako postoje i druge učinkovite metode koje će podići naše hormone sreće.

Zašto se osjećamo sretno i kako povećati razinu sreće? Probajte na sljedeće načine: Trenirajte - Treniranjem se rješavamo stresa i utječemo na kemijske procese u tijelu koji su direktno povezani uz naše mentalno zdravlje. Treniranjem oslobađamo endorfin koji omogućuje bolji osjećaj, sreću, opuštenost. Uništite negativu - Kada imate negativne misli, tada ih jednostavno napišite na papir i papir spalite, bacite ili potrgajte. Fizičkim uništenjem negativnih misli dobivate oslobađajući osjećaj. Prisjetite se lijepih trenutaka - Kada u glavi vrtimo lijepi film, tada oslobađamo endorfin koji će nam pružiti osjećaj ugode i sreće.

Zapišite na čemu ste sve zahvalni - Preko dana više razmišljamo negativno nego pozitivno. Na komad papira zapišite na čemu ste sve zahvalni i zatim na glas pročitajte. Navedeno će probuditi osjećaj sreće i zahvalnosti. Koncentrirajte se na sad - Prošlost ne možemo mijenjati a budućnost je daleko, stoga je poželjno da se uvijek koncentrirate na sadašnji trenutak. Budite zahvali na svemu što vam pruža sadašnji trenutak. I dok bi se reklo da postoje mnogobrojni odgovori na pitanje zašto se osjećamo sretno, potrebno je znati kako smo za osjećaj naše sreće prvenstveno odgovorni samo mi i naši hormoni.


Tagovi: