Zašto puca mesna štruca

Zašto puca mesna štruca i puna je pukotina
Jedan od razloga zašto puca mesna štruca je taj da se mesna štruca peče na prevelikoj temperaturi pa se zbog toga stvaraju pukotine na mesnoj štruci. Zbog prevelike temeperature u pećnici mesna štruca će se brže ispeći izvana nego unutra. Meso kada se peče proteini se kod pečenja skupljaju i stežu pa tako nastaju pukotine na vanjskoj strani mesne štruce.
Da biste uklonili ovaj razlog zašto puca mesna štruca možete smanjiti temperaturu u pećnici što će produžiti samo pečenje. Drugi način kako biste spriječili pucanje mesne štruce je da u pećnicu stavite posudu s vodom koja će tokom pečenja isparavati i stvarati vlažnu okolinu pa će se mesna štruca zapravo peći u pari. Pazite da upotrebljavate posudu za vodu koja može podnijeti vrućinu u pećnnici, a najbolje ju je smjestiti ispod mesne štruce na zasebnu rešetku. Vodena kupelj će osigurati da vaša mesna štruca ne puca i da ima lijep izgled nakon što je ispečena bez pukotina.
Smjesa može bit razlog zašto puca mesna štruca
Za mesnu štrucu se upotrebljava mljeveno meso od kojeg se uz određene dodatke radi mesna štruca. Recept koji koristite pažljivo odaberite jer recept može biti razlog zašto puca mesna štruca. Sastojci koje dodajete u smjesu za mesnu štrucu uvelike mogu utjecati na razlog zašto puca mesna štruca. Prvenstveno mesna štruca ne smije biti suha dok je još nepečena jer ako je u početku suha tokom pečenja će se još više osušiti i svakako će se dogoditi pukotine, ne samo na površini već i dublje.
Trikovi za namakanje mesne štruce prije pečenja su da u nju nikad ne stavljate suhi kruh, već natopljeni smrvljeni kruh, natopljene zobene pahulice. Mesnu štrucu prije pečenja namočite u soku od rajčice, soku od nekog povrća, pivu, vinu ili mlijeku ovisno kakav okus volite. Također odabir mesa ima veliki utjecaj da li će mesna štruca pucati tokom pečenja, pa je najbolje upotrebljavati miješano mljeveno meso koje ima određenu masnoću, a ujedno je važno i da smjesu ne mijesite previše prije pečenja.
Obavezni sastojci da se ne dogodi zašto puca mesna štruca
Smjesa za mesnu štrucu je izuzetno važna kao i izbor mesa koje treba biti miješano mljeveno govedina u kombinaciji sa svinjetinom. Vlažnost, odnosno nedostatak vlažnosti je razlog zašto puca mesna štruca čak i kada je pečete na nižoj temperaturi polako. S mesnom štrucom uz pravi recept možete pogriješiti ako vaš recept nema dva glavna dodatka uz meso.
Ta dva glavna dodatka od kojeg se radi smjesa za mesnu štrucu su krušne mrvice i jaja. Krušne mrvice su uvijek u svakom jelu odlično vezivno sredstvo jer upijaju sokove mesa i tako zajedno s jajima čine čvrstu a ipak elastičnu vezu od koje svaka smjesa za mesnu štrucu može biti vrlo uspješna.
Ne zaboravite da se smjesa za mesnu štrucu ne smije previše miješati nakon što dodate sve sastojke i začine. Pretjerano miješanje bi mogao biti razlog zašto puca mesna štruca, stoga pažljivo s miješanjem, kao i sa temperaturom na kojoj ćete mesnu štrucu peći u pečnici.
Tagovi: