Zašto postoji vrijeme

Zašto postoji vrijeme

Zašto postoji vrijeme i postoji li uopće

Za nas obične ljude koji linearno pratimo slijed događaja u okviru "jučer, danas, sutra" vrijeme je slijed tih istih događaja ili je barem naša percepcija vremena takva. No, oko vremena se lome znanstvena koplja, naročito poslije Einsteinove Teorije relativnosti i pojave kvantne fizike i novih teorija koje ne objašnjavaju ranije teorije nego se s njima oštro sukobljavaju. Zašto postoji vrijeme i postoji li uopće ili je to samo naša, ljudska spoznajna percepcija i možda misaona konstrukcija?

Što su nam satovi za mjerenje vremena precizniji, to su rasprave o vremenu sve kompliciranije. Ako je filozofsko poimanje da je vrijeme stvarna i temeljna dimenzija svemira, a nastanak svega objašnjavamo teorijom velikog praska koji se desio u nekom nultom trenutku (t), onda se i vrijeme kao i sve ostalo raspršilo u svim smjerovima i krenulo svojim putanjama, čemu se onda pitati zašto postoji vrijeme. Valjda fizičarima treba neka nova teorija koja bi ujedinila sve prijašnje teorije i objasnila protjecanje vremena.

Zašto postoji vrijeme i je li ono sam fragment vječnosti

Ako je u stvorenom svijetu sve energija, ako energija nikada ne nastaje i ne nestaje, nego samo mijenja oblike, možda se drugačije trebamo pitati zašto postoji vrijeme i je li ono samo fragment vječnosti kako tvrde religije. Vrijeme je oduvijek tu i bilo bi i da nas nema, da ga nema tko mjeriti, iako fizičari tumače da na percepciju vremena utječu i promatrači. No, uz mnoštvo različitih teorija, vrijeme je postalo slijepa ulica moderne fizike.

Ponekada se pitamo prolazi li vrijeme ili mi prolazimo kroz vrijeme, a čak i neki fizičari su tvrdili da je vrijeme samo dio čovjekovog intelektualnog aparata u spoznajnom smislu i percepciji slijeda događaja u vremenu. Događaji su poredani od prošlosti, preko sadašnjosti do budućnosti, a vrijeme je orijentir za ljudska planiranja. Zbog toga neke nove teorije tvrde da mi ljudi stvaramo vrijeme radi te orijentacije, ali zašto se onda i dalje pitamo zašto postoji vrijeme, ako je ta teorija točna.

Zašto postoji vrijeme i što ako je ono samo prostorno

Ako je vrijeme svojevrsni "dnevnik događaja" koji se odvijaju nekim redoslijedom, dakle, događa se zapravo u našim glavama, kako bi to izgledalo kad bi se sve događalo istovremeno, nastao bi sveopći kaos u kojem se ljudski mozak ne bi mogao snaći. Zašto postoji vrijeme i što ako je ono samo prostorno i funkcionira četverodimenzionalno kako je tvrdio Einstein i događaju se u njemu odigravaju jedan za drugim, kako ga i doživljavamo ili percipiramo, to nam je nekako shvatljivije.

Naravno, postoje i teorije koje tvrde da vrijeme ne postoji, da je ono obična varka, iluzija, obmana, čak i predrasuda. Zašto postoji vrijeme, nekako je nejasno onda kako uspijevamo mjeriti tu iluziju u svakodnevnom životu, u znanstvenim istraživanjima u zemaljskoj dimenziji i u svemirskim i zvjezdanim dimenzijama. Kako izmjeriti ono čega nema, znamo samo da je vrijeme žalosnima i onima koji nešto ili nekoga čekaju puno duže. Sretno vrijeme provedeno u igri, sreći i veselju prolazi puno brže.


Tagovi: