Zašto mršavimo

Zašto mršavimo

Zašto mršavimo bez vidljivog razloga?

Zašto mršavimo bez razloga? Prema riječima stručnjaka, prirodno je da tjelesna težina varira tijekom godine. Promjena prehrane i navika vježbanja može vam pomoći da smršavite i osjećate se zdravije. Kada postoji želja da se skine koji kilogram viška, onda je mršavljenje normalno. Međutim, neobjašnjivi gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju može biti znak određenih bolesti. Nagli gubitak težine može se dogoditi nakon teških događaja koji su promijenili život ili vrlo stresnog razdoblja. U drugim slučajevima to može biti promjena načina života ili situacije koje utječu na smanjeni unos hrane. Među najvažnijim uzrocima gubitka težine su hipertireoza, infekcije, nekontrolirani dijabetes, kronično zatajenje bubrega, abnormalni rad nadbubrežne žlijezde, psihološki poremećaji i rak. Ako nema uravnotežene prehrane koja će osigurati hranjive tvari, možemo osjetiti umor, lupanje srca i dehidraciju. Iako nisu svi nevoljni gubici težine ozbiljni, stručna procjena je važna ako se izgubi 5% tjelesne težine unutar šest do dvanaest mjeseci. Zato je od životne važnosti otkriti pravi uzrok zašto mršavimo, kako bismo dobili najprikladniji tretman.

Zašto mršavimo kad smo pod stresom?

Koja je poveznica između stresa i mršavljenja? Zašto mršavimo kad smo pod stresom? Za mnoge ljude stres ima izravan utjecaj na tjelesnu težinu. U nekim slučajevima intenzivan stres može dovesti do preskakanja obroka, dok u drugima može uzrokovati gubitak želje za hranom. Poznato je da stres utječe na funkcioniranje organizma i gubitak težine, a samim time i na pojavu određenih simptoma. Najčešće su glavobolje, napetost mišića, probavne smetnje, promjene raspoloženja, tahikardija, umor, poteškoće sa spavanjem, zaboravnost, loša koncentracija. Kada smo pod stresom, možemo preskočiti obroke, ostati budni do kasno i promijeniti svoju dnevnu rutinu. Ove promjene utječu na reakciju našeg tijela i mogu biti razlog zašto mršavimo. Tada tijelo oslobađa hormone, poput adrenalina, koji također smanjuju želju za jelom. Istovremeno, kortizol u stresnom razdoblju utječe na imunološki i probavni sustav. Kada je riječ o kroničnom stresu, on može dovesti do gastrointestinalnih problema, poput bolova u trbuhu, proljeva i zatvora. Ove promjene mogu uzrokovati da manje jedemo i gubimo na težini.

Zašto mršavimo u kratkom vremenu, problemi i posljedice

Naglo mršavljenje može imati nekoliko uzroka. Kako ću znati mršavim li zbog bolesti ili ne? Postoji nekoliko čimbenika koji su ključni za utvrđivanje prisutnosti bolesti povezane s neobjašnjivim gubitkom težine. Uobičajeni simptomi uključuju mučninu, smanjen apetit, odbijanje hrane i proljev. Treba uzeti u obzir da ti simptomi nisu presudni, jer mogu biti prisutne i druge bolesti koje uzrokuju naglo mršavljenje. S druge strane, ne treba zanemariti ni druge skupine uzroka kada ne znamo zašto mršavimo u kratkom vremenu. Prema stručnjacima, neobjašnjiv gubitak težine može biti jedan od prvih znakova nekontroliranog dijabetesa tipa 1. Ovdje će biti izraženi i drugi simptomi, poput učestalog mokrenja, stalne žeđi, sporog zacjeljivanja rana i zamagljenog vida. Ljudi s neliječenom celijakijom, autoimunim poremećajem, često gube težinu zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari. Unos glutena dovodi do oštećenja tankog crijeva, a prisutni su i gastrointestinalni simptomi, nadutost i proljev. Pretjerani rad štitnjače uzrokuje niz promjena u tijelu, a čest je i gubitak kilograma. Ako nismo započeli nikakvu dijetu, a još uvijek ne znamo razlog zašto mršavimo, preporučljivo je otići liječniku na pregled i provjeriti postoje li zdravstveni problemi.


Tagovi: