Zašto mjesec svijetli

Zašto mjesec svijetli

Zašto mjesec svijetli i što je mjesečina?

Kada pogledamo u noćno nebo za vedrog vremena, sigurno ćemo primijetiti sjajan mjesec. U tom trenutku možemo se zapitati zašto mjesec svijetli? Mjesec sam po sebi zapravo ne svijetli, već on reflektira svjetlost koja dolazi od Sunca. Sunčeva svjetlost zapravo se odbija od mjesečeve površine i putuje kroz svemir do naše Zemlje i zato mi stvaramo dojam da mjesec zapravo svijetli. Kada ova svjetlost dođe do Zemljine atmosfere ona će se raspršiti u raznim smjerovima, a određeni dio će doći do našeg pogleda i zato vidimo svjetleći Mjesec.

Zašto Mjesec svijetli i što je mjesečina? Mjesečina se opisuje kao prirodna pojava kada Mjesec osvjetljuje Zemlju s reflektiranom svjetlošću od strane Sunca. Mjesec nije zvijezda i on sam po sebi e može svijetliti, stoga ovisi o zrakama Sunca. Kada Sunce obasja Mjesec i kada je vidljivost dobra, dobivamo prelijepu i ponekad mističnu mjesečinu. Mjesečina se pojavljuje noću, kada je Mjesec vidljiv dok je Sunce na drugoj strani. Jačina i sjaj mjesečine varirat će ovisno o fazi samog Mjeseca, količini oblaka na nebu i raznim drugim faktorima koji mogu direktno utjecati na samu refleksiju svjetlosti.

Zašto mjesec svijetli i koje su faze mjeseca?

Kada je Mjesec pun on će tada biti u punome sjaju, što znači da je njegova površina većinom osvijetljena. Međutim, kada nastupi faza mladog Mjeseca, tada će biti osvijetljen samo maleni dio koji podsjeća na tanki srp. Osim navedenog, atmosferski uvjeti također mogu utjecati na osvjetljenje mjeseca. Zašto mjesec svijetli? Svjetlost koja se odbija od njegove površine neće uvijek biti dobro vidljiva. Zašto? Radi vremenskih uvjeta na Zemlji. U primjeru, kada je nebo oblačno sama svjetlost može se odbijati od oblaka, što znači da neće doprijeti do tla.

Mjesec također prolazi kroz razne faze dok putuje oko Zemlje. Navedene faze također donose i razne faze osvjetljenja. Zašto Mjesec svijetli i koje su faze Mjeseca? Mladi Mjesec - Nalazi se između Sunca i Zemlje i vidljiv je tanki oblik koji podsjeća na srp i dolazi do manjeg osvjetljenja. Prva četvrt - Polovica Mjeseca je osvijetljena, što znači da možemo vidjeti takozvani polumjesec. Puni mjesec - Događa se kada se Zemlja nalazi između Sunca te Mjeseca i ovdje je prednji dio Mjeseca u potpunosti osvijetljen.

Zašto mjesec svijetli i kako ta svjetlost utječe na život na Zemlji?

Ovisno o tome kada i koliko svijetli, mjesečeva svjetlost može utjecati na određene stvari na Zemlji. U primjeru, za bistre i vedre noći, Mjesečina može utjecati na noćni život određenih životinja. Isto tako može utjecati i na rast biljaka koje vole svjetlost. Znamo zašto Mjesec svijetli, no da li Mjesec ima utjecan na život na Zemlji? Mjesečeva gravitacija dokazano utječe na ocean i more, dolazi do plime te oseke, što opet direktno utječe na morski život. U pojedinim kulturama vjeruje se kako Mjesečina utječe i na promjene u raspoloženju ljudi i na san.

Danas postoje razne teorije o utjecaju Mjeseca na život na Zemlji, neke su dokazane dok su neke jednostavno mitovi. Postoji vjerovanje kako se za vrijeme punog Mjeseca događaju nesreće, zločini, psihijatrijske hospitalizacije i to sve radi direktnog utjecaja Mjeseca na raspoloženje i san ljudi. Pojedini istraživači tvrde kako Mjesec utječe i na ljudsko tijelo pošto smo građeni većinom od vode. I dok znamo zašto Mjesec svijetli, i dalje ne znamo da li Mjesec u potpunosti utječe na nas kao ljude.


Tagovi: