Zašto kosa sijedi

Zašto kosa sijedi

Starenje, gubitak melanina i genetika su odgovor na pitanje zašto kosa sijedi

Nekada smo sijedu kosu povezivali isključivo starošću, no moderni način života je između svih ostalih promjena donio i pojavu sijedih vlasi u sve ranijoj dobi. Jedno vrijeme se za preranu pojavu sijedih vlasi okrivljavao stres, ali znanost je dokazala da stres nije kriv za sijedu kosu. Starenje, gubitak melanina i genetika su odgovor na pitanje zašto kosa sijedi, naime za sijede u mladosti je kriva genetika, au starosti gubitak melanina uzrokuje gubitak pigmenta i kosa postaje bijela, sijeda, bez svoje prirodne boje.

U razmatranju pitanja zašto kosa sijedi treba imati na umu i zdravstveno stanje osobe koja je prerano posijedila, jer mnoge bolesti također utječu na gubitak melanina i prirodne boje kose. Ako u obitelji svi rano dobivaju sijede vlasi, bradu i brkove, vjerojatno je uzrok genetike koja će jednako djelovati kod mlađih članova obitelji. Boje za kosu i ostala frizerska pomagala vam mogu pomoći da lakše prebrodite preranu pojavu sijedih vlasi.

Hidrogen peroksid je još jedan krivac zašto kosa sijedi

Kada pročitate hidrogen peroksid, vjerojatno odmah mislite na izbjeljivanje kose ili barem pramenova kod svog frizera, ali nije riječ o umjetnom izbjeljivanju kose. Hidrogen peroksid je još jedan krivac zašto kosa sijedi, ali ne onaj frizerski, naime ljudske stanice same proiozvode određene količine hidrogen peroksida koji, kada se nakupi u većim količinama blokira proizvodnju melanina, a deficitom melanina nestaju vaši prirodni pigmenti i kosa se prirodno posvjetljuje. Kemijski učinak na gubitak prirodne boje kose, a bez umjetnog kemijskog spoja.

Zašto kosa sijedi, poremećaji štitnjače, problemi s bubrezima, loša kvaliteta krvi, nedostatak vitamina B12, pušenje, kemoterapija, neki lijekovi, zračenje, sve su to mogući okidači za pojavu prvih sijedih vlasi. Čupanje sijedih vlasi se nikako ne preporučuje, čak postoji narodno vjerovanje da će na mjestu gdje iščupate jednu sijedu vlas izrasti tri nove sijede vlasi. Pomaže zdrava prehrana, zdrave navike, nepušenje, sjemenke crnog sezama, crni grah i orasi u prehrani, a može pomoći i dodatno uzimanje vitamina B, E i cinka.

Utjecaji iz okoline na stanje gubitka pigmenta i odgovor na pitanje zašto kosa sijedi

Postoje dijagnostičke metode koje na temelju samo jedne vlasi kose mogu točno opisati zdravstveno stanje osoba koje se analiziraju. Kaže se "u zdravom tijelu zdrav duh", možemo parafrazirati i reći "sjajna, bujna i prirodna kosa je odraz vašeg zdravlja". Utjecajte iz okoline na stanje gubitka pigmenta i odgovor na pitanje zašto kosa sijedi, pri tome se misli na UV zračenje, ali na druge vrste zračenja, ai na dostatnu količinu vitamina, minerala i ostalih mikroelemenata u vašem tijelu.

Mnogi preranu pojavu sijedih vlasi prikrivaju bojenjem kose, ali bi svakako trebalo koristiti prirodne boje koje manje isušuju, ističu i oštećuju kosu. Iako mnogi izvori navode stres kao glavnog krivca zašto kosa sijedi, znanstveno to nije dokazano. Stres može možda trajno utjecati na privremeni gubitak pigmenta, ali nikako nije uzrok i nepovratno sijede kose. Dobra vijest je pokret povratka prirodi i prirodnom izgledu, ohrabrila je mnoge osobe da ponosno nose svoje sijede ma koliko rano se one pojavile.


Tagovi: