Zašto je voda prozirna

Zašto je voda prozirna

Zašto je voda prozirna?

Koje je boje čista voda? Zašto je voda prozirna? Voda, kao najvažniji prirodni resurs, ključna je za opstanak svih živih bića. Iako pokriva 71% Zemljine površine, samo oko 2,5% je slatka voda koju možemo koristiti za piće. Zato je iznimno važno vrednovati ovo neprocjenjivo prirodno bogatstvo. Njegova određena svojstva čine ga jedinstvenim, a jedno od njih je prozirnost. Sigurno ste mnogo puta gledali male kapljice vode i primijetili da izgledaju prozirno. Bistra voda odnosi se na vodu koja nam omogućuje da kroz nju vidimo bez poteškoća. Kao što znate, voda se sastoji od molekula. Te se molekule sastoje od dva atoma vodika i jednog atoma kisika, pa otuda i naziv H2O prema kemijskom sastavu. Kada pogledamo kap vode, vidimo prozirnu tekućinu, ali ne možemo vidjeti da je sastavljena od istih molekula. Ove male molekule ne stupaju u interakciju s vidljivom svjetlošću. To je razlog zašto je voda prozirna. U usporedbi s drugim vrstama tekućina, voda ima sposobnost propuštanja svjetlosti, što je ne mijenja.

Znanost objašnjava zašto je voda prozirna

Mnogi od nas su od malih nogu naučili zašto je voda prozirna, a more plavo. Opće je poznato da je razlog tome vezan uz valnu duljinu zraka koje emitira, apsorbira ili odbija. Ovaj mehanizam uzrokuje da voda izgleda obojeno. Kao što znate, boja vode je prozirna. Ovo je optički fenomen zbog načina na koji molekule vode reflektiraju i apsorbiraju valne duljine vidljive svjetlosti. U svom prirodnom stanju voda niti upija niti odbija vidljivu svjetlost. U malim količinama voda je prozirna jer apsorbira vrlo malo svjetlosti, dok se veće površine vode doimaju plavim. Naime, plava boja vode rezultat je selektivne apsorpcije svjetlosti. Da bismo razumjeli boju vode, moramo je promatrati na mjestu gdje je vodena površina veća. Plava boja vode dolazi od apsorpcije svjetlosti koja pada na nju. Elektromagnetske valove kraće duljine i viših frekvencija, poput plavih tonova, voda ne apsorbira i stoga se djelomično reflektira. Na primjer, kada bijela svjetlost udari u vodu, ona neće apsorbirati nikakvu određenu valnu duljinu, zbog čega je percipiramo kao prozirnu. Stoga je razlog zašto je voda prozirna rezultat selektivne apsorpcije svjetlosti.

Čistoća je razlog zašto je voda prozirna?

Moramo uzeti u obzir da prozirnost vode nije konstantna i može varirati ovisno o određenim čimbenicima, kao što su količina čestica u vodi, temperatura, onečišćenje i okolni čimbenici. Oni utječu na količinu svjetlosti koja prodire u vodu. Stoga su pokazatelji stanja vode važni. Je li čistoća razlog zašto je voda prozirna? Što je voda bez nečistoća, to će biti prozirnija. Kada je riječ o većim vodenim površinama, važno je napomenuti da veliki utjecaj na vodeni svijet ima prozirnost vode koja svjetlosti omogućuje prodor u veće dubine. Zelena boja morske vode povezana je s visokom koncentracijom hranjivih tvari. Ali ne vidimo uvijek plavu boju vode. Postoje i drugi čimbenici koji utječu na našu percepciju boja. Što se tiče rijeka, mnoge od njih su mutne i smeđe boje. Velika količina sedimenata u suspenziji, osobito gline, veća koncentracija minerala ili metala također daju boju vodi. Razlog zašto je voda prozirna ili joj je boja raznolika također ovisi o njenoj čistoći i sastavu.


Tagovi: