Zašto je more plavo

Znanost

Zašto je more plavo

Zašto je more plavo i kakav utjecaj ima svjetlost

Još od kad smo kao mala djeca prvi put pokušali naslikati more, znali smo da je more plavo. Prvi odlazak na more za vrijeme lijepog sunčanog dana samo je potvrdio to jer je more bilo blistavo plave boje. Ipak, ako ste ikad držali morsku vodu među rukama mogli ste jasno vidjeti da je plava boja nestala jer je voda koju ste imali u ruci bila prozirna.

Sigurno ste se i vi puno puta zapitali zašto je more plavo ili zašto bar djeluje kao da ima plavu boju? Morska voda je zapravo bezbojna, a plavi dojam koji većinu vremena ostavlja ovisi o nekoliko faktora. Tajna boje koju vidimo leži u sunčevoj svjetlosti koje se reflektira u moru. Možemo odgovoriti na pitanje zašto je more plavo ako znamo kako lom svjetlosti funkcionira. Sunčeva svjetlost sastoji se od 7 osnovnih boja u različitim valnim duljinama. Dok većina boja prodire kroz more, plava se djelomično reflektira što daje moru plavu boju.

Zašto je more plavo i što sve utječe na boju

More često ima blistavo plavi izgled za vrijeme lijepih sunčanih dana no svi znamo da mu se boja može i promijeniti. Kako bi shvatili zašto je more plavo samo za lijepog vremena, a neke druge boje kad se vremenski uvjeti promijene, trebamo uzeti u obzir druge čimbenike koji utječu na boju mora koju vidimo. Jedan od čimbenika je dubina.

Pliće more imat će svjetliju boju jer sunčeva svjetlost može dovoljno duboko prodrijeti kako bi se reflektirala od morskog dna. Dubina igra veliku ulogu za boju mora pa će stoga veće dubine značiti i tamniju boju mora. Sunčeva svjetlost efektivno prodire do otprilike 200 metara dubine, a na dubinama preko 2000 metara ne dopire uopće. Iz tog razloga će morske površine sa velikom dubinom imati tamnu ili čak crnu boju. Zašto je more plavo može također može biti uvelike uvjetovano tipom morskog dna pa će stoga pliće more s pjeskovitim dnom ostavljati dojam azurno plavog mora.

Zašto je more plavo i kada se boja mijenja

Odlazak do mora ili oceana može biti krasno iskustvo, a ako ste u prilici provesti neko vrijeme u takvom podneblju možete primijetiti da more prolazi kroz širok spektar boja ovisno o dobu dana i vremenskim prilikama. Zašto je more plavo plavo uvelike ovisi o refleksiji sunčevih zraka no isto tako utjecaj imaju i vremenske prilike. Ako je vani oblačan i siv dan, more će također poprimiti sivu i tamnu boju.

Razlog tome su sitne čestice u moru i na njegovoj površini koje imaju zrcalni efekt. Upravo zato more može poprimiti boju svoje okoline pa će stoga na sunčan dan bez oblaka imati prvenstveno plavu boju neba dok će za oblačnih dana reflektirati sivilo oblaka koji se nalaze iznad. Još jedan čimbenik koji može utjecati na pitanje zašto je more plavo je podvodni biljni svijet. More sa velikom količinom morskih algi ili morske trave će uz plavu boju također dobiti i zeleni odsjaj.

Tagovi: