Zašto je lav kralj životinja

Zanimljivosti

Zašto je lav kralj životinja

Zašto je lav kralj životinja i po čemu je on glavan u životinjskom svijetu?

Odmalena već svi znamo kako su lavovi kraljevi životinja, i dok su mnogi od nas prihvatili navedeno kao činjenicu, mnogi su se isto tako zapitali zašto je lav kralj životinja? “Jak si poput lava” je dobro poznata poslovica koja se koristi kod osoba koje imaju određenu snagu, koje su uporne i za koje niti jedna prepreka nije problem. Da li je to zaista slučaj i u prirodi kada pričamo o kralju životinja?

Istraživanja navode kako lavovi nisu najspretnije niti najbrže velike mačke, zapravo nisu niti najpametnije, ali zato su izrazito promišljeni i energični. I dok druge velike mačke neće raditi nikakav znak pobjede nad svojim plijenom, lav će snažnim urlikom koji se širi do 8 km dati do znanja svima da ga se klone. Naravno, baš poput svake životinje na ovome planetu i lav ima svoje karakteristike, no da li su navedene dovoljne da bi odgovorile na pitanje zašto je lav kralj životinja? Odgovor je naravno da ne.

Zašto je lav kralj životinja i što moramo znati o lavu?

Da bi uspješno odgovorili na pitanje zašto je lav kralj životinja moramo se pobliže upoznati s njim. Lavovi pripadaju porodici velikih mačaka i naseljavaju područja Afrike i određene dijelove Azije. Kao i kod svake vrste, i kod lavova postoji razlika između mužjaka i ženke. Mužjaka prepoznajemo po gustoj tamno smeđoj grivi, dok ženke nemaju navedenu karakteristiku i često su puno sitnije od mužjaka.

Odrasli lavovi mogu težiti između 150 do 225 kilograma. Lavovi se mnogima od nas čine istima, no oni se bitno razlikuju po boji svojeg krzna koja može varirati od žuto zlatne, crveno smeđe do tamnosmeđe boje. Sigurno se pitate da li griva na lavu ima neku važnu funkciju i da li ona ima veze s pitanjem zašto je lav kralj životinja? Griva kod lava je izrazito bitna, ona je zapravo znak drugim životinjama da ga se klone, točnije griva je faktor zastrašivanja i ima ulogu obrane kada se lav nađe u borbi s ostalim životinjama.

Griva također ima veliku ulogu kod razmnožavanja lava, lavice pomoću nje odabiru svojeg budućeg mužjaka. Love u čoporima u kojemu veliki dio čine ženke koje su u međusobnom srodstvu, čopor vodi mužjak lava koji je na tronu hijerarhijskog čopora. Iako se ne razlikuju mnogo od ostalih velikih mačaka, njihova griva i snaga ih svakako stavlja na tron kralja velikih mačaka.

Zašto je lav kralj životinja i da li ste znali ove činjenice o lavu?

Da bi shvatili zašto je lav kralj životinja moramo se upoznati s njegovom ulogom u životinjskom svijetu i načinu kako oni funkcioniraju. Hijerarhija je veoma bitna u životu lava, uloga mužjaka je briga o teritoriju, dok su lavice te koje donose hranu i vode brigu o mladunčadi. Ono što je zanimljivo je upravo to što su lavovi među svim životinjama najbolje organizirani kada pričamo o životu unutar čopora.

Na svom prirodnom teritoriju lavovi žive u prosjeku 14 godina, dok u zoološkom vrtu radi mirnijeg načina života mogu doživjeti čak i 20 godina. Lavice su jedne od najponosnijih majki u životinjskom svijetu, ostaju sa svojim mladuncima do dvije godine njihovog života. I dok će mnoge životinje ostaviti svoju mladunčad samu dok love, lavice će se uvijek pobrinuti da su mladunci čuvani sa strane drugih ženki u čoporu.

Iz svega navedenog možemo vidjeti zašto je lav kralj životinja i kako su oni u biti dosta različiti od drugih životinja. Iako slove kao velike i ponosne životinje, lavovi rado uživaju i u opuštanju i to do 20 sati dnevno. Danas lava kao životinju koristimo u mnogim opisima kada je u pitanju snaga, ponos pa i sam fizički izgled. Možemo slobodno reći kako je čast biti uspoređen sa životinjom koja nosi titulu kralja svih životinja.

Tagovi: