Zašto je banana zdrava

Zašto je banana zdrava

Budite se loše volje, banana popravlja dan

Ako se budite neraspoloženi i takvi ste "od jutra do sutra" izaberite "voće sreće" i uvrstite ga u svoju prehranu, zapravo, najbolje je da s bananom započnete dan. Dakle, budite se loše volje, banana popravlja dan, jer ona sadrži triptofan, aminokiselinu koja se u tijelu pretvara u sreotonin, hormon sreće. Banane su divan priosni lijek protiv stresa, nervne napetosti i depresije, one su pravi prirodni antidepresiv. Ma kako mrzovoljna bila vaša jutra, pojedite bananu i uživajte u danu.

Banana štiti organizam od stresa, puna je vitamina C, B6, vlakana i mikronutrijenata poput kalcija, magnezija, željeza, niacina, riboflavina i folne kiseline, a sve to je nužno za reguliranje i održavanje zdravlja. Utvrđeno je da vrsta vlakana iz banane najbolja obrana protiv raka debelog crijeva, ali i protiv čira na želucu i drugih želučanih bolesti, a korisna su i kod drugih crijevnih bolesti. Nema uz banane nadutosti, nema zastoja probave, nema hemoroida, nema gastritisa i GERB-a.

Banana pomaže i kod mršavljenja

Zanimljivo je to da prava istraživanja o bananama još nisu napravljena, a preporučuju se bukvalno svim dobnim skupinama, male bebe ih obožavaju, sportašima su idealan međuobrok, prije ili poslije treninga, a banana pomaže i kod mršavljenja upravo zbog svojih netopivih vlakana. Kod programa mršavljenja je stručnjaci preporučuju zbog relativne niskokaloričnosti s jedne strane i velike zasitnosti s druge strane koja dolazi od tri vrste šećera u njoj (glukoza, fruktoza i saharoza), a bez masti i kolesterola.

Svježa banana je zbog svog sastava cjelovit obrok, ali je pogodna za voćne salate, frapee, smutije sa drugim voćem i povrćem i za pravljenje raznih slastica. Banae možete jesti same, sa jogurtom u kombinaciji sa žitaricama ili drugim sušenim ili svježim voćem. Obzirom na njihovu zasitnost 1 - 2 banane dnevno su dovoljna količina, naravno da ta količina ovisi o vašim drugim prehrambenim navikama i dnevnom unosu kalorija u organizam kroz druge namirnice iz vaše svakodnevne prehrane.

Banana je supervoće koje čuva vaše srce

Malo je namirnica koje tako blagotvorno djeluje na cijeli organizam i sve procese u njemu. Banana je supervoće koje čuva vaše srce i cijeli krvožilni sustav, regulira šećer u krvi i čuva hormonalnu ravnotežu u vašem tijelu, djeci s dijabetesom umjesto sladoleda dajte zamrznutu bananu i ono će biti sretno i zadovoljno. Obzirom da banane sporo oslobađaju svoje korisne sastojke, jako povoljno djeluju na mozak i dugo u noć ga održavaju svježim i budnim.

Zbog tog sporog, ali sigurnog učinka, banana je idealan brzi obrok za ljude u noćnoj smjeni. Vodite računa o tome da banane snižavaju krvni tlak, pa ako vam tlak jako padne, samo smanjite količinu, jedna vam je dovoljna. Banane povoljno djeluju na gastritis i osjećaj žgaravice, ali i na kosti i bubrege, naročito ako se borite s bubrežnim kamencima. Iz svega ovoga proizlazi da su banane voće koje svrstavamo u hranu koja je i lijek, no, imajte na umu da u ničemu ne treba pretjerivati.


Tagovi: