Zašto je azbest opasan

Zanimljivosti

Zašto je azbest opasan

Zašto je azbest opasan i gdje se nalazi

Većina nas je u nekom trenutku čula da je azbest opasan. Iako je tu informaciju važno znati, dobro je znati i zašto je azbest opasan i u kojem obliku. Također, prije nego što krenemo na odgovaranje pitanja zašto je azbest opasan, objasnit ćemo što je zapravo azbest i u kojem obliku može biti opasan za ljude.

Azbest, odnosno, azbestni minerali vlakana koji se sastoje od magnezijskih i silikatnih spojeva. Sadrže i mnoge druge elemente kao što su željezo u najvećem postotku, a slijede ih kalcij i natrij te se ponekad u tragovima nalaze elementi kao što su nikal, kobalt i mnogi drugi. Sam azbest moguće je pronaći u prirodi, no opasniji su oni proizvodi koje je stvorio čovjek. Naime, azbest je dobar izolator pa je čovjek svojevremeno azbest koristio za izolaciju, posebice u građevinskim proizvodima. No, građevinski proizvodi nisu jedini gdje je moguće naći azbest, već ga je moguće pronaći i u brodogradnji.

Zašto je azbest opasan za ljudsko zdravlje

Azbest dolazi u nekoliko varijacija, pa tako postoji aktinolit, amozit, antrofilit, krokidolit i mnoge druge. Azbest kao takav je okarakteriziran kao opasan za čovjeka, no nisu sve njegove varijacije jednako štetne. Amozit i krokidolit najopasnije su varijacije azbesta. Udisanje njihovih vlakana najveći je rizik za ljudsko zdravlje te u tome leži odgovor na pitanje zašto je azbest opasan.

Srećom, ti spojevi nisu u uporabi već preko 50 godina, no neke stare građevine još uvijek mogu sadržavati tragove gradnje s tim spojevima. Zašto je azbest opasan za ljudsko zdravlje je taj što može uzrokovati razne bolesti koj mogu biti poprilično opasne. Te bolesti napadaju prvenstveno pluća te mogu stvarati probleme s disanjem. Azbestoza je naziv za takvu bolest i to je najblaži oblik bolesti vezan uz azbest. Teži slučajevi izlaganja azbestu mogu rezultirati pojavi karcinoma, a najčešći slučajevi karcinoma kada je azbest u pitanju su rak pluća i mezoteliom, odnosno, rak potrbušnice.

Zašto je azbest opasan i kako postupati s njime

Razlog zašto je azbest opasan za ljude je taj što ga se može udahnuti kada su vlakna dovoljno sitna. Ukoliko čovjek ne dira azbest, problema načelno ne bi trebalo biti. Problem nastaje kada se materijal koji sadrži azbest trga, reže ili uništava na neki drugi način koji omogućuje azbestu rastavljanje na sitna vlakna koja se mogu udahnuti. Kako bi se utjecalo na to zašto je azbest opasan, postoje i neki zakoni koji nalažu postupanje s tim materijalom.

Ukoliko ste u situaciji u kojoj trebate raditi s azbestom ili sumnjate da na tom području ima azbesta, radite u kraćim razdobljima i nosite adekvatnu opremu s kojom možete zaštititi svoj dišni sustav kako ne bi udisali sitna vlakna. Također, ako je moguće, probajte ne premještati azbest i svakako ga nemojte trgati, bušiti ili usitnjavati na ikoji način jer to je jedini način na koji možete utjecati da se ne usitni zbog čega bi mogao biti opasan.

Tagovi: