Zašto drveće gubi lišće

Zašto drveće gubi lišće

Zašto drveće gubi lišće i što to znači?

Kada se šume krenu oblačiti u svoje jesenske boje, drveće se zapravo priprema na dolazak hladnijeg vremena. Promjena boje lišća nagovještava i njegovo skoro opadanje, pa se postavlja pitanje zašto drveće gubi lišće i što to znači? Jedan og glavnih odgovora na pitanje zašto drveće gubi lišće i što to znači je priprema za zimu. Lišće, iako je veoma ključno za obavljanje procesa fotosinteze za vrijeme ljetnih mjeseci, opada tijekom zime jer je višak.

Da se lišće zadrži na drvetu za vrijeme hladnijih mjeseci ono bi prestalo proizvoditi vodu koja je potrebna za fotosintezu, a to bi rezultiralo s oštećenjima na tkivima lišća i drveta. Isto tako, lišće može na sebe skupljati težinu padalina, što će dovesti do pretjeranog opterećenja i pucanja mladih grana u razvoju. Stoga, otpuštanje lišća svakako ima svoju ključnu ulogu i ono nije samo bezazleni proces. Kada se lišće opušta, drveće gubi te smanjuje svoje potrebe za energijom i povećava svoje šanse da preživi tijekom hladnijih i manje podnošljivih mjeseci.

Zašto drveće gubi lišće i što utječe na ovaj proces?

Opadanje lišća možda izgleda kao nevažan proces, no ono ima svoju svrhu i ulogu u životu drveta. ključan hormon za opadanje lišća je apscinzinska kiselina, hormon koji će drvetu signalizirati da krene u proces stvaranja "odvojene zone" na samoj bazi svagog pojedinog lista. Ova odvojna zona je područje u kojemu se nalaze specijalizirane stanice koje se postupno razgrađuju i dolazi do slabljenja veze između lista te grane. Kako jesen polako prelazi u zimu i kako temperature drastično padaju, tako se razgradnja sve više povećava i na kraju dovodi do toga da list slabi i odvaja se od drveta. Zašto drveće gubi lišće?

Proces gubljenja lišća nije samo mehanički proces, ovo je nužan proces u životnom ciklusu svakog drveta. Opadanjem lišća drveće zadržava svoje resurse koji im pomažu tijekom hladnijih mjeseci. Kada lišće krene postepeno opadati, to je znak da je drveće već usmjerilo svoje resurse na čuvanje svojih korijena, stabljika te grana, što će osigurati kasniji povratak u punu snagu u proljeće. Zašto drveće gubi lišće je pitanje koje ima veoma kompleksan odgovor. Opadanje lišća tako nije samo estetski prirodan užitak, ono je svjedok kako se drvo sprema i kako je otporno i prilagodljivo.

Zašto drveće gubi lišće i da li ovaj proces ima ekološki značaj?

Kada lišće krene mijenjati boju u jesen to je znak smanjenog dnevnog svjetla te nižih temperatura, što će uzrokovati smanjenu proizvodnju klorofila i povećanu proizvodnju drugih pigmenata od kojih se najviše izdvajaju karotenoid i antocijan. Zašto drveće gubi lišće i da li ovaj proces ima ekološki značaj? Kada razmišljamo o jeseni kao godišnjem dobu, često nam padne na pamet prekrasan pejzaž koji je ispunjen živim i toplim bojama.

No, jesenske boje svakako imaju i poseban ekološki značaj i one utječu na cijeli ekosustav i imaju važniju ulogu u životnim ciklusima drugih biljaka ali i životinjama. Zašto drveće gubi lišće i kako jesen utječe na ekosustav i životinje? Promjena u boji lišća je i signal za divlje životinje. Mnoge će ptice koristiti ovu promjenu kao znak da je potrebno krenuti u migraciju ili da se treba pripremiti za zimu. Jesenske boje također signaliziraju životinjama da se bliže promjene u dostupnosti hrane, i upravo zato možemo vidjeti kako vjeverice spremaju žireve ili sjemenke.

Jesenske boje također utječu i na ponašanje te raspodjelu grabežljivaca, pomažu u kamuflaži i lakšem lovu. Naposljetku, otpalo lišće može služiti i kao izvor topline, za sklonište, za hranu manjim organizmima. Biljke i drveće u jeseni kreču s čuvanjem svojih resursa. Kada lišće opadne oo isto tako tvori zaštitni sloj na samome tlu i pomaže u održavanju vlage tla, zaštiti korijenja od hladnijih temperatura i hrani tlo s hranjivim tvarima. Osim navedenog, otpalo lišće smanjuje šansu za infekciju ili nametnike.


Tagovi: