Zašto curi krv iz nosa

Zašto curi krv iz nosa

Zašto curi krv iz nosa

Vjerojatno se i vama do sada dogodilo da vam je bez ikakvih razloga počela krv curiti iz nosnice vašega nosa, a da pritom niste bili sigurni što ga to točno uzrokuje. Ne brinite, niste jedini kojima se ovakva neugodna pojava pojavila. U današnjim vremenima kada većina nas živi veoma ubrzanim načinom života, većina nas se može naći pod velikim pritiskom, što posljedično može uzrokovati puno stresa i nervoze u svakidašnjem životu.

Ponekad te stvari nam mogu uzrokovati razne probleme, poput visokog krvnog tlaka ili nešto slično. Zašto curi krv iz nosa može upravo biti posljedica nekih stanja koje vam je uzrokovalo brzi tempo života, kada možete igrom slučaja pokupiti prehladu, zadobili ste visoki krvni tlak kao posljedica stresnog tipa posla, ili nešto slično. Kroz ovaj članak, mi ćemo vam reći zašto curi krv iz nosa, što vam to govori te što trebate učiniti po tom pitanju kada vam se to dogodi.

Zašto curi krv iz nosa - razlozi

Zašto curi krv iz nosa može biti uzrokovano zbog mnogobrojnih čimbenika, te vam ova pojava može govoriti nešto o vašem zdravstvenom stanju. U unutrašnjosti nosa možemo pronaći puno malih krvnih žila koje se mogu lako oštetiti prilikom stvari kao što je to ispuhivanja nosa, gdje onda možete vidjeti malo krvi na maramici. No, ponekad se mogu pojaviti suhe korice kod sluznice nosa zbog grijanja u kući, hladnog vremena ili neke infekcije, koje potom mogu dovesti do obilnog krvarenja iz nosa.

Zašto curi krv iz nosa kod primjerice djece može biti ako su je upalo neko strano tijelo u nos, odnosno ako je zapela neka sitna igračka unutra te je potom vađenjem van uzrokovalo oštećenja. Osim toga, krvarenje iz nosa može biti uzrok visokog krvnog tlaka, sistematskih poremećaja kao što su to sarkoidoza ili AIDS, arterioskleroza, te zloćudnih ili dobroćudnih tumora. Krvarenje iz nosa se često javlja kod male djece, starijih osoba, trudnica, osobama koje imaju poremećaj krvi te kod onih osoba koje na redovnoj bazi uzimaju aspirin i lijekove koji pomažu u razrjeđivanju krvi.

Zašto curi krv iz nosa - rješenje

Sada kada znate zašto curi krv iz nosa, u ovome dijelu ćemo vam reći više o tome što poduzeti kada vam se to dogodi i kako liječiti krvarenje iz nosa. Zašto curi krv iz nosa je najčešće posljedica hladnih dana ili prolazne prehlade, stoga u većini slučajeva ne morate paničariti ako vam se to dogodi. Svako krvarenje iz nosa se možemo efikasno zaustaviti na način da štipnete nos neposredno iznad nosnica i držite tako 5 do 10 minuta.

Preporučljivo je da se nagnete prema naprijed i dišete pritom kroz usta, jer tako će krv ići kroz nos umjesto da vam ide kroz stražnju stranu vrata. Ujedno, možete staviti ledene obloge na stražnjoj strani vrata ili na gornjem dijelu nosa. Ako je prestalo krvarenje, onda je preporučljivo da ne brišete nos sljedećih 12 sati kako ne biste iziritirali krvni ugrušak koji se stvorio. No, ako krv ne prestaje teći iz vašega nosa ni nakon 20 minuta, tada je vrijeme da potražite liječničku pomoć.


Tagovi: