Zastave svijeta

Zanimljivosti

Zastave svijeta

Zanimljive zastave svijeta – zastava Kirgistana

Postoje mnoge zanimljive zastave svijeta, no u ovom odlomku će se opisati zastava Kirgistana. Službena zastava Kirgistana usvojena je u ožujku 1992. godine od strane Vrhovnog vijeća zemlje. Pozadina zastave je crvena boja koja simbolizira hrabrost. Središte zastave krasi kićeno žuto sunce. Oko sunca nalazi se četrdeset ravnomjerno raspoređenih zraka, koje se na prednjoj strani zastave okreću u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a na stražnjoj strani u smjeru kazaljke na satu. Vjeruje se da samo sunce predstavlja mirni suživot i blagostanje, dok zrake simboliziraju na desetke plemena koja obitavaju na prostoru Kirgistana. Unutar samog sunca stoji prikaz tradicionalne kirgiške muške nošnje, tzv. tunduka. Prikaz je stilizirani i u obliku prstena crvene boje koji predstavlja dom. Za ostale zanimljive zastave svijeta otiđite na internet ili otvorite neku enciklopediju koja obuhvaća temu nacionalnih zastava. Na svijetu postoji pregršt zanimljivih nacionalnih zastava. Sve je stvar tko promatra zastave i što smatra zanimljivim.

Najstarije zastave svijeta – zastava Škotske

Pojedine zastave svijeta se mogu pohvaliti podatkom da su jedne od najstarijih na svijetu. Među njima se ističe zastava Škotske kao najstarija. Škotska zastava ima bijelu solju na plavoj pozadini. Taj je salat poznat kao križ svetog Andrije, sveca zaštitnika Škotske, apostola razapetog na križu u obliku slova x jer je smatrao nedostojnim da bude razapet na križu identičnom Kristovu. Škotska zastava se smatra najstarijom zastavom na svijetu, a njezin nastanak seže u 9. stoljeće. Prema tradiciji kralj Angus, oko 830. godine, moleći se da izbavi svoju galsku vojsku okruženu Anglosaksoncima doživljava ukazanje apostola Andrije. U zoru na plavom nebu oblaci su tvorili križ svetog Andrije. U bitci između Škota i Anglosaksonaca, Škoti izvolijevaju pobjedu. Od tog dana, a prema legendi, škotska zastava je tada nastala. Kao i za najzanimljivije zastave i za najstarije zastave svijeta vrijedi činjenicama da o njima možete saznati više na internetu ili u pojedinoj enciklopediji.

Najpoznatije zastave svijeta- zastava SAD-a

Titulom najpoznatije zastave svijeta može se pohvaliti zastava Sjedinjenih američkih država. Zastava Sjedinjenih američkih država poznata je pod nazivom “Stars and Stripes”. Formira je nekoliko vodoravnih linija crvene i bijele boje te plavog dijela s bijelim zvjezdicama. Trinaest traka predstavlja trinaest država osnivača koje su se ujedinile u Sjedinjenje američke države. Prva zastava SAD-a usvojena je 14. lipnja 1777., manje od godinu dana nakon Deklaracije neovisnosti. Tada je zastava imala samo trinaest zvjezdica. Postojalo je dvadeset i sedam uzastopnih verzija, od kojih je svaka usvojena kako bi održavala povećanje broja država u Uniji. Trenutna verzija s pedeset zvjezdica službena je verzija koja postoji od 4. srpnja 1960. godine, nakon integracije Havaja 1959. godine kao 50. države. To je također verzija koja se najdulje koristi, preko 60 godina. Ova zastava je zastava Savezne Republike, dok s druge strane svaka savezna država također ima svoju zastavu. Zastava SAD-a nosi epitet najpoznatije zastave svijeta na temelju toga što je SAD-e najpoznatija svjetska država.

Tagovi: