Zamrznuto rame – uzrok, simptomi, liječenje

Zamrznuto rame - uzrok, simptomi, liječenje

Zamrznuto rame - uzrok

Zamrznuto rame je stanje koje kod bolesnika uzrokuje osjećaj boli i ukočenosti u predjelu zgloba ramena. S vremenom rame može izgubiti na svojoj pokretljivost i funkcionalnosti. Jedini način kako se možete u potpunosti oporaviti od zamrznutog ramena je kroz primjenu redovite fizikalne terapije koja može kod nekih trajati i do čak 3 godine. Često se zamrznuto rame javlja u nedominantnom ramenu kod žena u životnoj dobi između 40. i 60. godine. Ukupna prevalencija zamrznutog ramena je u općoj populaciji oko 2 do 5 posto. Smrznuto rame može se pojaviti i kao samostalna bolest bez nekog poznatog uzroka, no često se ova pojava pojavljuje skupa s nekom drugom bolešću. Pacijenti koji boluju od dijabetesa često imaju veći rizik od oboljenja od zamrznutog ramena, Također, smrznuto rame se povezuje i s bolestima kao što su produljena imobilizacija, moždani udar, autoimuna bolest, Parkinsova bolest ili bolest štitnjače. Također se može pojaviti i nakon ozljede ramena ili operacije ramena.

Zamrznuto rame - simptomi

Još uvijek se nije razriješilo zbog čega dolazi do zamrznutog ramena, no pretpostavlja se kako se zamrznuto rame pojavi kao proces upale oko zgloba i ligamenata ramena što može posljedično potaknuti adhezivni i fibrozni materijal koji potom ograničava pokrete u zglobu ramena. Tada se oko zgloba ramena razvije takozvana kapsula koja se potom zdeblja i postane kruta, zbog čega se ova bolest naziva i zamrznuto rame. Tipično ova bolest prolazi kroz tri faze razvoja. U prvom stadiju koji se naziva smrzavanje, pojavi se prvo bol kod svakog pokreta vašeg ramena, koji postepeno s vremenom postaje sve gori i gori, te se može tokom noći pojaviti bol. Obično ovaj stadij traje 6 do 9 mjeseci, te će vam pokreti ramenima biti ograničeni. U drugom stadiju zamrznutog ramena će bol polagano popuštati, ali će se zato pogoršati ukočenosti. Kretanja s ramenima će biti otežano, te vam svakodnevne aktivnosti mogu biti narušene. Ovaj stadij traje 4 do 12 mjeseci. U trećem i zadnjem stadiju koji se naziva topljenje, je stadij oporavka. Ponovno vam se vraća normalni opseg pokreta. Ovaj stadij oporavka može trajati 6 mjeseci sve do 2 godine.

Zamrznuto rame - liječenje

Zamrznuto rame se može izliječiti, no metode koje se primjenjuju kod liječenja ovise o stupnju težine vaše bolesti. Neke metode mogu biti lakše konzervativne dok neke tehnike liječenje mogu biti veoma invazivne i teške. Kako bi se kod vas smanjila i ublažila bol i upala, često će vam liječnici prepisati nesteroidne protuupalne lijekove, kao što su to aspirin ili ibuprofen. Ako vam to ne bude pomoglo kod smanjivanja boli i upale, tada vam liječnik može preporučiti injekciju kortikosteroida u vašem ramenu kako bi se smanjila upala. Najbolja metoda za zamrznuto rame vam je fizikalna terapija te vježbe za jačanje i istezanje ramena kako bi vam se ponovno vratio cijeli opseg pokreta u zglobu ramena. Samo u rijetkim slučajevima će liječnici preporučiti kiruršku metodu liječenja zamrznutog ramena, gdje se radi artroskopija pod anestezijom. Vrijeme oporavka nakon takve operacije je uglavnom 6 tjedni sve do 3 mjeseca, te se i nakon ove operacije nastavlja fizikalna terapija.


Tagovi: