Što su kalcifikati

Što su kalcifikati

Kalcifikati u ramenu

Kalcifikati u ramenu predstavljaju nakupine kalcija u tetivama ramena čiji uzrok još uvijek nije znanstveno poznat. Kalcij se nakuplja unutar jedne ili više tetiva kod ramenog zgloba i uzrokuje bolove u ramenu. Okolno tkivo se može upaliti i to će uzrokovati bolove. Kalcifikati se nakupljaju u dijelu ramenog zgloba koji je potreban za rotiranje i pokretljivost ramenog zgloba.

Nakupine kalcija su poput krede i slični pasti za zube, ne mogu se pomicati već uništavaju tkivo tetiva u ramenu a upravo tetive su potrebne kako bi zglob ramena bio pokretljiv. Ukoliko ne uzrokuju bolove i ne smanjuju pokretljivost ramena neće bit potrebno liječenje jer se nije smanjila funkcija ramena., biti postoje bolovi.

Razlikujemo više vrsta kalcifikata u ramenu ovisno o uzroku i prema načinu stvaranja kalcifikata, pa tako postoji degenerativni kalcifikat koji nastaje zbog ozljede i prirodnog starenja gdje određene napukline kalcifikat popunjava jer starenjem ligamenti i tetive slabe i pucaju. Reaktivni kalcifikat u ramenu će uzrokovati jaku bol i znatno smanjiti pokretljivost ruke u ramenu a nastaju zbog određenih promjena na stanicama.

Kalcifikati u krvnim žilama

Kalcifikati se mogu nataložiti i u krvnim žilama te izazvati brojne kardiovaskularne bolesti, naročito ako se radi o kalcifikaciji koronarnih arterija. Kod pojave kalcifikacije koronarnih arterija u neki slučajevima je potrebna operacija na otvorenom srcu kako bi se otklonili nataloženi kalcifikati koji otežavaju protok krvi do srca.

Koronarne arterije dovode krv u srce, te ako postoje naslage kalcifikata koje su nataložene u tim arterijama dotok krvi će biti otežan i to će onemogućiti srce da radi normalnim načinom rada i usporiti ritam, ali i pojačati ritam jer će srce pumpati ali neće dobivati dovoljno krvi zbog nataloženih kalcifikata u arterijama, pa to može dovesti do srčanog udara koji je opasan po život.

Ukoliko osjećate bolove u prsima, pečenje, težinu, stiskanje i pritisak, te nakon toga opću slabost, vrtoglavice i obamrlost, zadihanost, umor, znojenje i mučninu hitno se obratite liječniku kako biste na vrijeme započeli s liječenjem dok se arterije nisu u potpunosti začepile nataloženim kalcifikatima.

Kalcifikati u dojkama

Kalcifikati u dojkama su nakupine kalcijevih soli u mekom tkivu dojki čija pojava je česta u žena nakon navršene četrdesete godine života. Ove nakupine kalcifikata u dojkama su velikoj većini benigne pojave ukoliko ne postoje patološke promjene, te su povezani sa reproduktivnom fazom menopauze u žena.

Uzroci koji dovode do ove pojave je prirodan proces starenja, moguće ranije traume dojki, posljedica nekih terapija liječenja kao što je radioterapija kod liječenja nekih vrsta karcinoma. Također uzrok pojave kalcifikata može biti i pojava kalcifikata u drugim dijelovima dijela žene kao što su krvne žile, te ciste koja je postojala, pa nestala.

Mastitis i pojava fibroadenomi također mogu biti uzrok pojave kalcifikata u dojkama, kao i prošireni i začepljeni mliječni kanali. Nažalost još je jedna uzrok pojave kalcifikata a to je karcinom dojke. Kalcifikati se ne mogu napipati iako postoje i mikrokalcifikati i makorkalcigikati, no mogu se otkriti mamografskim pregledom, pa ukoliko postoji sumnja na stanične promjene napravit će se biopsija tkiva kako bi se dijagnosticiralo o kakvim se staničnim promjena radi, te ako se radi o karcinomu započeti liječenje što prije i tako spasiti ženu od smrtnog ishoda.


Tagovi: