Karcinom dojke – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Karcinom dojke - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom dojke – uzrok

Karcinom dojke je zloćudni tumor u predjelu dojke, ali i ispod pazuha. Nastaje zbog poremećenog rasta stanica, što dovodi do stvaranja tumora, koji zahvaćaju tkiva, organe i šire se na druge dijelove tijela. Maligne stanice koje se razmnožavaju utječu na funkcionalnost dojke, oštećujući organizam u cjelini. Postoji nekoliko vrsta raka dojke, a bolest se može razviti na različite načine. Bolest se može javiti i kod muškaraca, ali vrlo rijetko, prisutno je samo 1% takvih slučajeva. Unatoč već alarmantnim podacima, karcinom dojke rjeđe se javlja prije 35. godine.

Osim toga, nije svaki tumor koji se pojavi zloćudan, veliki broj kvržica koje se otkriju u dojkama je dobroćudan. Kada se dijagnosticira i liječi u ranoj fazi bolesti, šanse za izlječenje dojke su oko 90%. Čimbenici rizika za nastanak ove vrste raka su: nasljedni i genetski, zatim dob, korištenje hormonske kontracepcije, pretilost, konzumacija alkohola i cigareta, menopauza nakon 55. godine te obiteljska anamneza. Neka su istraživanja pokazala vezu između raka dojke i visokog unosa zasićenih masti.

Karcinom dojke – znakovi i simptomi

Koji su simptomi karcinoma dojke? Karcinom dojke uzrokuje određene promjene na dojkama, pa ih je važno rano uočiti. Među tipičnim promjenama je pojava kvržice u većini slučajeva kao glavne manifestacije bolesti. Osim ove promjene, mogu se primijetiti i promjene na koži dojke u vidu zadebljanja ili crvenila. Javljaju se bolovi u dojkama, bradavice su uvučene, a limfni čvorovi povećani. Samopregled dojki ključan je za ranu dijagnozu bolesti. Male promjene koje se javljaju mogu ukazivati ​​na to da osoba ima karcinom dojke, stoga treba potražiti liječničku pomoć i započeti liječenje.

Da bi se dijagnosticirala bolest, potrebno je redovito provoditi liječničke preglede. Liječničke preporuke odnose se na pregled ginekologa i procjenu zdravlja dojke. Osim toga, ultrazvuk dojki i pazuha je postupak indiciran za mlađe žene. Dijagnostička mamografija se izvodi kako bi se ispitale sumnjive lezije dojke. Preporučuje se od 50. do 70. godine života, a prema procjeni liječnika može se zatražiti u bilo kojoj dobi. Za potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti biopsiju, koja se sastoji u uklanjanju dijela čvora za analizu.

Kako se liječi karcinom dojke

Kako se liječi karcinom dojke? Nakon dijagnoze karcinoma dojke, liječenje se započinje što je prije moguće. Metoda liječenja ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući broj čvorova u dojci, dob pacijentice, veličinu tumora, obiteljsku anamnezu i opće zdravstveno stanje. Liječnički tim procjenjuje ova i druga važna pitanja kako bi definirao najbolji pristup i metodu liječenja. U nekim situacijama tumor se uklanja kirurški, nakon čega se pacijent podvrgava terapijama, lijekovima, kemoterapiji i terapiji zračenjem kako bi se spriječilo napredovanje raka.

Ako se karcinom dojke već proširio na druge organe, liječenje je usmjereno na produljenje života pacijentice. Iako prevencija raka dojke nije u potpunosti moguća jer postoje različiti čimbenici koji su povezani s nastankom bolesti, postoji niz preventivnih mjera koje mogu smanjiti rizik. Uz redovite preglede preporučuje se uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, redovita tjelesna aktivnost te izbjegavanje prekomjerne tjelesne težine, alkohola i pušenja. Važno je na vrijeme prepoznati znakove upozorenja i simptome raka koji će pomoći u uspješnom liječenju.

Tagovi: