Zamjena guma na vozilu – kada se zakonski mjenjaju gume

Zamjena guma na vozilu - kada se zakonski mjenjaju gume

Zamjena guma na vozilu i razlike između ljetne, zimske i cjelogodišnje gume

Zakon propisuje zimsku opremu za automobile od 15.11. do 15.4. u našim klimatskim uvjetima. Zamjena guma na vozilu i razlike između ljetne, zimske i cjelogodišnje gume, ljetne gume su plitko rezbarene, a zimske puno dublje zbog snijega na kojem vožnja sa ljetnim gumama može biti opasna, naročito ako su se plitki rezovi na gumama istrošili pa se vozite, bolje reći "vozate" sa "ćelavim" gumama i ugrožavate sebe i druge sudionike u prometu.

Cjelogodišnje gume divno zvuče, nema mijenjanja ljetnih i zimskih guma, no u ekstremnim klimatskim uvjetima one nisu dovoljno sigurne. Ali tko zna, tehničke znanosti stalno smišljaju nova i bolja rješenja, pa možda poboljšaju i cjelogodišnju gumu koja će biti dovoljno dobra i izdržljiva, ma kuda vi putovali. Tada vam zamjena guma na vozilu u zimskom i ljetnom periodu više neće biti nužna, a dotle je sigurnije da se zimi vozite sa zimskim gumama, naročito ako se vozite na daleke relacije i u hladne predjele.

Zamjena guma na vozilu i zašto zimi nisu dobre ljetne, a ljeti zimske gume

Ljeto i zima se razlikuju po temperaturama kojima trebaju biti prilagođeni materijali ljetnih i zimskih guma i forma izrade. Zamjena guma na vozilu i zašto zimi nisu dobre ljetne, a ljeti zimske gume, ljeti gume moraju prianjati za tlo po kojem se vozite bez obzira koliko je vruć asfalt, a s dubokim rezovima zimskih guma tog prianjanja nema. U zimskim uvjetima se guma stvrdnjava, pa zimske gume u svojoj strukturi imaju više gume i silicijevog oksida koji drže gumu fleksibilnom i na niskim temperaturama.

Ljetne gume moraju izdržati veća opterećenja i na najvrućem asfaltu, a zimske moraju ostati fleksibilne i na najnižim temperaturama ma koliko se guma stvrdnjavala, to je uvjet sigurne vožnje i zato se radi zamjena guma na vozilu, za zimske i za ljetne uvjete. Ako putujete u druge zemlje, provjerite njihove propise i vremensku prognozu. Zanimljivo je da gorska zemlja Švicarska nema zakon o obveznim zimskim gumama, ali ih preporučuje.

Zamjena guma na vozilu u odnosu na zakonski propis i stvarne temperature

Zakon je jasan, zimske gume treba koristiti od 15.11. tekuće godine do 15.4. iduće godine, ali klimatske promjene su sve nekako pomaknule, pa je dobro provjeriti i preporuke proizvođača automobilskih guma. Zamjena guma na vozilu u odnosu na zakonski propis i stvarne temperature, proizvođači guma ne preporučuju zamjenu guma prije nego što temperatura padne ispod 7 stupnjeva celzija. Niske temperature moraju biti barem nekoliko dana zaredom, tada bi morali skinuti ljetne i staviti zimske gume.

Skinute gume čuvajte u presvlakama, na ujednačenoj temperaturi (sobna temperatura) i vlazi, daleko od sunca. Zamjena guma na vozilu je potrebna i kod oštećenja ili istrošenosti guma. Prosječan vijek trajanja guma je oko tri godine, uz pravilno skladištenje pri zamjeni trajanje se produžuje do pet godina, naravno, gume možete koristiti i do deset godina, ali nakon toga kupite nove, to je ulaganje u osobnu sigurnost u vožnji. Hrvatski zakon ne propisuje vijek trajanja guma, ali i sami ćete vidjeti kada su istrošene.


Tagovi: