Zakon o radu

Financije

Zakon o radu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 30.01.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je zakon o radu

Zakon o radu je zakon koji svaka država donosi kako bi se regulirali odnosi između radnika, posloprimca i tvrtke, poslodavca koji zapošljava radnika da radi određene poslove u toj tvrtki. Radnik je fizička osoba koja će obavljati određene poslove u tvrtki koja će radnika zaposliti. Zakonom o radu se uređuju prava i obaveze radnika prema poslodavcu, ali jednako tako i prava i obveze poslodavca prema radniku.

U nekim segmentima radnog prava je radnik zaštićeniji, no u nekim segmentima radno pravo je na strani poslodavca. U svakom slučaju zakon o radu regulira da poslodavac treba prije početka rada sklopiti sa radnikom ugovor o radu u kojem se definiraju međusobne obaveze i prava. Zakonom o radu je definirano da kada poslodavac zapošljava radnika za obavljanje određenih poslova na bazi ugovora o radu treba u skladu za ostali hrvatskim propisima, mirovinskim, zdravstvenim, poreznim zakonima prijaviti radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te poreznoj upravi da je zaposlio radnika koji će raditi u tvrtki, te je obavezan plaćati doprinose, poreze državi i radniku isplaćivati ugovorenu bruto plaću umanjenu za zakonske doprinose i poreze sa prirezima.

Kako pronaći zakon o radu

Kao i svi zakoni i propisi, tako je i zakon o radu objavljen u Narodnim novinama i može se pronaći na web stranicama Narodnih novina, koristeći se tražilicom pod brojem 93 izdan 2014. godine. Također ukoliko imate pretplatu na neke web stranice koje tumače zakone možete i putem tih stranica pronaći zakon o radu.

Uobičajeno je da se zakoni mijenjaju i nadopunjuju, pa je korisno pretplatiti se na neku od stručnih web stranica koje se bave proučavanjima zakona jer oni na svojim stranicama spajaju originalnu verziju zakona sa svim izmjenama i dodacima koje su nakon prvobitno donesenog zakona objavljene u Narodnim Novinama. Takve stranice nude takozvani pročišćeni tekst koji zapravo izmjene naknadno donesene uvodi u originalni zakon radi lakšeg tumačenja zakona.

Ukoliko se vaša profesija veže na tumačenje radnog prava zasigurno su vam poznati takvi portali koji su savjetodavne prirode, no ukoliko niste pravno obrazovani, zasnivate prvi puta radni odnos svakako bi bilo korisno da zavirite u ovaj zakon kako biste znali koja su vaša prava, ali koje su vaše obveze kada potpisujete ugovor o radu.

Koje osnove uređuje zakon o radu

Zakon o radu regulira zasnivanje, ali i uvjete prestanka radnog odnosa. Zakonom je definirano pod kojim uvjetima se radni odnos zasniva, te pod kojim uvjetima može prestati radni odnos. Postoji nekoliko vrsta prekida radnog odnosa, kao na primjer sporazumni prekid radnog odnosa kada se radnik i poslodavac dogovore zajednički da prekidaju radni odnos. Postoji izvanredni prekidi radnih odnosa koje na primjer može pokrenuti poslodavac ukoliko je radnik prekršio odredbe iz potpisanog ugovora o radu, ali i obrnuto radnik može zahtijevati prekid radnog odnosa ukoliko poslodavac prekrši svoje obaveze iz ugovora o radu.

Zakon o radu definira nadalje zaštitu osoba, radnika koji su u radnom odnosu na način da ukoliko radnik radi na opasnim poslovima, poslodavac je dužan zaštititi radnika u skladu sa zakonskim propisima zaštite na radu. Ovim se zakonom nadalje definiraju materijalna prava i obaveze u radnom odnosu, što podrazumijeva da poslodavac za rad radniku treba isplaćivati plaću, a radnik se treba odnositi prema imovini poslodavca sa najboljom namjerom kada koristi imovinu poslodavca za obavljanje posla. Uz ovaj zakon radnici mogu dodatno biti zaštićeni kolektivnim ugovorima koji se sklapaju između tvrtki u strukovnih udruženja, te radnik može biti učlanjen u sindikat koji predstavlja udruživanje radnika sa ciljem zaštite radnika i njegovih prava.

Tagovi: