Zakon o proračunu

Financije

Zakon o proračunu

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je Zakon o proračunu

Jednostavno rečeno Zakon o proračunu je zakon koji uređuje sve oko upravljanja javnim financijama, kao i koje su mogućnosti i obaveze vlade s obzirom na državni proračun. Državni proračun ili proračun sa bilo koje razine vladanja bilo da se radi o županiji, gradu ili općini direktna su odgovornost vladajuće opcije s tim da vladajuća opcija predlaže godišnji proračun, koji se nakon toga treba izglasati potrebnom većinom.

Procedura kako se planira godišnji proračun i kako se njime upravlja jasno je opisana zakonom. Zakon o proračunu određuje mnoge stavke i radnje, kao što su planiranje proračuna, njegovo donošenje i izdavanje, kao i upravljanje državnom imovinom i javnim dugom, te sve ostalo što ima veze sa javnim financijama. Trenutni važeći zakon koji opisuje proračune na svim razinama usklađen je sa europskim direktivama jer je Hrvatska članica Europske unije i kao takva je morala prihvatiti sve direktive ostalih članica. O državnom proračunu brine Vlada Republike Hrvatske, a najveću odgovornost ima ministar financija.

Gdje se može pročitati Zakon o proračunu

Zakon o proračunu od iznimne je važnosti za svaku državu jer uređuje sve vezano za državne financije, a posebno kako se upravlja državnim financijama. Zbog toga proračun ne ovisi isključivo o volji i željama Vlade ili ministra financija, koji mogu biti više ili manje kvalitetni u obavljanju svojih dužnosti, već zakon jasno postavlja granice u kojima se može djelovati i utjecati na državne financije i imovinu. Svi važeći zakoni moraju biti javno dostupni, a problem na koji se ne obraća previše pozornosti je u prosjeku nedovoljno poznavanje hrvatskih zakona, pa tako i Zakona o financijama od strane građana Republike Hrvatske.

Zakoni direktno utječu na naše živote pa bi barem one najvažnije bilo poželjno poznavati. Zakon koji se odnosi na proračun najdirektnije utječe na sve nas, pa ga pronađite na internetu i u cijelosti proučite kako bi na kraju krajeva mogli bolje ocijeniti Vladu i rad po pitanju državnih financija. U internet tražilicu upišite “Zakon o proračunu” i informirajte se o svemu što taj zakon obuhvaća.

Što sve propisuje Zakon o proračunu

Zakon o proračunu propisuje veoma mnogo stvari, odnosa, obaveza i mogućnosti koje imaju korisnici državnog proračuna ili proračuna na bilo kojoj razini vlasti. Obveznici zakona koji propisuje sve u vezi proračuna su država, te jedinice lokalne i područne ili regionalne uprave kao i korisnici svih navedenih proračuna. Također, zakon propisuje određena načela prema kojima se proračun donosi i izvršava. Neka od načela u skladu s kojima se donosi i izvršava proračun ili financijski plan su načela jedinstva, točnosti, uravnoteženosti, dobrog financijskog upravljanja i veoma značajna transparentnost.

Ministar financija je glavna odgovorna osoba koja prvenstveno mora brinuti o svim načelima upravljanja godišnjim proračunom države. Godišnji proračun opisan je razdobljem od 12 mjeseci, koje počinje 1. siječnja i završava 31. prosinca jedne kalendarske godine. Važno je i višegodišnje planiranje koje je propisano zakonom, a uz plan za proračunsku godinu uvijek se izrađuje i projekcija za iduće dvije godine, a najvažnije načelo koje nalaže Zakon o proračunu a i sama logika je da proračun mora biti uravnotežen, što znači da bi rashodi morali biti u razini prihoda.

Tagovi: