Zakon o javnoj nabavi

Financije

Zakon o javnoj nabavi

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn 10000 kn

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 28.09.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je zakon o javnoj nabavi?

Javna nabava je zakonski regulirani postupak kojim se sprječava sukob interesa i pogodovanje različitim strukturama u svrhu ostvarivanja dobiti. Naime, država djeluje u ime građana i u njihovom interesu. Stoga kad država, tj. javna tijela žele sudjelovati u nekom projektu, ili kupnji određenih stvari (npr. automobila koji će služiti za prijevoz premijera), državna tijela ne mogu kao privatne pravne osobe po svom nahođenju odabrati ponuđača kojega žele, već moraju odabrati onoga tko je zadovoljio određene uvjete.

Time se osigurava to da državna tijela ne pogoduju svojim poznanicima i tako im omogućuju sklapanje lukrativnih poslova, već da trgovačko društvo koje će pobijediti u toj javnoj nabavi bude zaista ono koje je najpovoljnije i najkvalitetnije, stručnije itd. Cijeli tako opisan postupak regulira Zakon o javnoj nabavi. Upravo kako biste bolje razumjeli cijeli postupak, preporučujemo vam da proučite zakon o javnoj nabavi koji je javno dostupan u elektroničkom obliku na web stranici Narodnih Novina.

Zakon o javnoj nabavi – koje su važne odredbe?

Zakon o javnoj nabavi je ne baš mali zakon. Točnije, spomenuti zakon sadrži preko 400 članaka i osobi koja nije pravnik može biti prekompliciran i preopsežan za savladati. Dapače, firme imaju posebno angažirane pravnike i ekonomiste koji se bave isključivo javnom nabavom, što govori u prilog zahtjevnosti tog zakona. Kako biste ga bolje shvatili, ovdje ćem ukratko iznijeti važne odredbe koje Zakon o javnoj nabavi sadrži. Tako najprije morate znati da se javna nabava provodi kroz elektronički oglasnik javne nabave RH. To je glavna web stranica koja zainteresiranim stranama omogućuje uvid u dokumentaciju o javnoj nabavi, komunikaciju s naručiteljem itd. Ponuditelji mogu biti svi zainteresirani gospodarski subjekti.

Upravo je temelj javne nabave nadmetanje svih gospodarskih subjekata koji to žele. Dokumentacija o javnoj nabavi čini okosnicu javne nabave jer se tamo nalaze svi kriteriji za odabir gospodarskog subjekta. Na natječaj se javljaju zainteresirani subjekti sa svojom ponudom. Ponuda treba biti u pisanom obliku, i u njoj zainteresirani subjekti izjavljuju volju da će pružiti usluge ili pak izvesti radove koji zadovoljavaju uvjete od naručitelja.

Zakon o javnoj nabavi u kartkim crtama

U prethodnom poglavlju smo naveli neke važne odredbe Zakona o javnoj n nabavi poput sadržaja ponude, mogućih ponuditeljima i mjesta gdje se javna nabava odvija. U nastavku ćemo vam navesti još neke veoma važne odredbe koje se odnose na Zakon o javnoj nabavi. Tako je prilikom izrade ponude dobro znati kako će naručitelj provjeravati ponudu, kako bi u skladu s tim znali sastaviti što je moguće bolju ponudu. Tako naručitelj provjerava je li dostavljeno jamstvo koje će jamčiti da je ponuda ozbiljna, ako je takvo jamstvo traženo.

Nadalje, naručitelj će provjeravati da ne postoje osnove za isključenje gospodarskog subjekta, poput prethodnog kažnjavanja ili prijetećeg stečaja. Naručitelj će provjeravati glavnu okosnicu ponude, a to je ispunjavanje zahtjeva vezanih uz usluge ili predmet nabave, tehničku specifikaciju te ispunjenje ostalih potrebnih zahtjeva. Konačno, naručitelj će također provjeriti računsku ispravnost ponude. Sve to zajedno s mnogim drugim odredbama sadrži javno dostupan Zakon o javnoj nabavi.

Tagovi: