Zadar što vidjeti

Zadar što vidjeti

Zadar - općenito

Zadar je prekrasan grad smješten na obali Jadranskog mora, u sjevernoj Dalmaciji, Hrvatska. Sa svojom bogatom poviješću, zanimljivom kulturom i predivnim prirodnim ljepotama, Zadar privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Povijest grada seže unatrag tisućama godina. Bio je naseljen još u doba antičkog Rima, a tijekom srednjeg vijeka bio je pod vlašću Mlečana, Mađara, Turaka te Venecije. Upravo ta raznolika povijest ostavila je bogato kulturno naslijeđe u obliku arhitekture, umjetnosti i običaja. Jedna od najznačajnijih znamenitosti u Zadru je crkva sv. Donata, koja datira iz 9. stoljeća. Ova okrugla crkva jedinstvena je po svojoj arhitekturi i predstavlja jedan od najpoznatijih simbola grada. Pored crkve sv. Donata, tu je i katedrala sv. Stošije, remek-djelo romaničke arhitekture. Također je poznat po Morskim orguljama i Pozdravu suncu. Morske orgulje su glazbene stepenice smještene uz obalu koje proizvode zvuke pomoću valova mora. Pozdrav suncu je instalacija koja pretvara energiju sunca u svjetlost i boje te stvara jedinstveni svjetlosni spektakl tijekom zalaska sunca. Šetnja kroz stare uske ulice grada otkriva brojne čarobne kutke, trgove, restorane i trgovine. Gradski forum, Rimski forum i gradske zidine svjedoče o antičkoj prošlosti Zadra.

Zadar i znamenitosti

Zadar je grad bogat kulturnim i povijesnim znamenitostima, prirodnim ljepotama te modernim atrakcijama. Crkva sv. Donata je okrugla crkva datira iz 9. stoljeća i jedna je od najvažnijih znamenitosti grada. Katedrala sv. Stošije je romanička katedrala koja se uzdiže iznad Zadra, s impozantnom zvonikom. Unutar katedrale čuvaju se dragocjeni umjetnički i povijesni artefakti. Morske orgulje je morska instalacija koja stvara zvuk pomoću valova Jadranskog mora. Orgulje su smještene uz obalu i pružaju jedinstveno iskustvo zvuka. Pozdrav suncu je još jedna suvremena instalacija smještena uz more koja pretvara energiju sunca u svjetlost i boje. Forum je antički rimski forum smješten u samom središtu grada, svjedok je bogate povijesti Zadra. Posjetite gradske zidine Zadar kako biste dobili dobar pregled grada i okolice. Zidine su ostatak nekadašnje obrambene strukture koja je štitila grad. Ako ste ljubitelj umjetnosti i povijesti, posjetite njihov Muzej antičkog stakla koji sadrži veliku zbirku antičkog stakla. Narodni trg je glavni trg grada oko kojeg se nalaze brojne trgovine, restorani i kafići. Ovo je odlično mjesto za opuštanje i promatranje gradskog života. Ako ste zaljubljenik u prirodu, posjetiti Park prirode Vransko jezero koji je smješten nedaleko od Zadra. Luka Fosa predstavlja slikovito područje gdje možete uživati u šetnji uz obalu i razgledavanju brojnih brodova.

Posjetite Zadar!

Osim gore navedenih atrakcija, Zadar nudi niz drugih zanimljivosti koje možete posjetiti za vrijeme svoje posjete ovom dalmatinskom dragulju. Arheološki muzej Zadar je smješten u samom središtu grada, muzej nudi fascinantan uvid u bogatu arheološku baštinu regije. Muzej antičkog stakla sadrži veliku kolekciju antičkog stakla i pruža posjetiteljima uvid u tehniku izrade staklenih predmeta kroz povijest. Muzej grada Zadra se nalazi u palači Benja, a posjetiteljima pruža uvid u povijest grada kroz umjetničke i povijesne eksponate. Trg pet bunara je dobio ime po pet bunara koji su nekada služili kao izvor pitke vode za grad. Danas je okružen kafićima i restoranima. Kalelarga je glavna gradska ulica koja vodi od Prolaza sv. Roka do Foruma. Kalelarga je prepuna trgovina, suvenirnica i kafića, čineći je idealnom za opuštenu šetnju. Crkva sv. Marije je smještena na poluotoku, ova crkva predstavlja još jedan primjer prekrasne sakralne arhitekture. Ako ste ljubitelj pogleda na more, možete se uputiti na otok Galešnjaku i istražiti svjetionik s kojeg se pruža prekrasan pogled na more i obalu.


Tagovi: