Začepljene vratne žile – uzrok, simptomi, liječenje

Začepljene vratne žile - uzrok, simptomi, liječenje

Začepljene vratne žile - uzrok

Začepljene vratne žile - uzrok

Začepljene vratne žile, odnosno ateroskleroza karotidnih arterija, predstavlja ozbiljan medicinski problem. Ova situacija nastaje zbog nakupljanja masnih naslaga, kolesterola, kalcija i drugih supstanci unutar karotidnih arterija koje se nalaze u vratu i snabdijevaju mozak krvlju. Kao rezultat toga, protok krvi prema mozgu može biti ozbiljno narušen, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar ili srčani udar. U osnovi, ateroskleroza je bolest u kojoj se masne naslage talože na unutarnjim stijenkama arterija. Ove naslage mogu s vremenom postati sve deblje i tvrđe, sužavajući prostor kroz koji krv može protjecati. Pušenje duhana jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj ateroskleroze. Kemikalije prisutne u duhanskom dimu mogu oštetiti unutarnju stijenku arterija i potaknuti upalne procese koji doprinose razvoju masnih naslaga. Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje unutarnjeg sloja arterija, olakšavajući taloženje plakova. Povećane razine "lošeg" LDL kolesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze. LDL kolesterol može se nakupiti u arterijama i potaknuti stvaranje plakova. Dijabetes povećava rizik od ateroskleroze jer visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti unutarnji sloj arterija. Genetski faktori igraju ulogu u osjetljivosti osobe na razvoj ateroskleroze. Ako ste imali obiteljsku povijest srčanih bolesti ili ateroskleroze, vaš rizik može biti veći. Pretilost povećava opterećenje arterija i promiče metaboličke promjene koje potiču razvoj plakova, a nedostatak redovite tjelesne aktivnosti može doprinijeti prekomjernoj tjelesnoj težini, povišenom krvnom tlaku i drugim faktorima rizika za začepljene vratne žile.

Začepljene vratne žile - simptomi

Simptomi začepljenih vratnih arterija mogu varirati ovisno o stupnju suženja arterija i ovisno o tome koliko je protok krvi prema mozgu oštećen. U nekim slučajevima, pacijenti mogu biti asimptomatski, dok drugi mogu iskusiti ozbiljne simptome. Začepljene vratne žile mogu kod osoba uzrokovati vrtoglavicu, nesigurnost na nogama ili osjećaj gubitka ravnoteže. Začepljene vratne žile mogu kod osoba uzrokovati i zamagljen vid, dvostruki vid ili pak privremeni gubitak vida na jednom oku. Osobe mogu osjetiti slabost ili gubitak osjeta na jednoj strani tijela, kao što su ruke, noge, lice ili čak cijelo tijelo. Također, ovo stanje može uzrokovati govorne poteškoće, poput teškoća pri izgovaranju riječi ili nerazumljivog govora. Ponekad se može osjetiti bol ili nelagodnost u vratu, osobito tijekom aktivnosti kao što je okretanje glave. Osobe s aterosklerozom karotidnih arterija mogu osjećati probleme s ravnotežom i koordinacijom pokreta te imati intenzivne glavobolje. U rijetkim situacijama se mogu pojaviti poteškoće s gutanjem hrane.

Začepljene vratne žile - liječenje

Začepljene vratne žile se mogu tretirati na razne načine, ovisno o težini suženja arterija i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Liječenje se može provoditi kako bi se spriječili ozbiljniji problemi poput moždanog udara ili srčanog udara. Ako pušite, prestanak pušenja je ključna promjena u načinu života kako bi se smanjio rizik od ateroskleroze. Uravnotežena prehrana smanjenog udjela zasićenih masti i kolesterola može pomoći u kontroli kolesterola u krvi i smanjenju plakova u arterijama. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdrave težine, poboljšanju cirkulacije i smanjenju rizika od ateroskleroze. Ako imate visoki krvni tlak, redovito praćenje i liječenje ovog stanja je važno kako bi se spriječila daljnja šteta arterijama, a ako dijabetes, važno je redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i pridržavati se propisane terapije. Također se za začepljene vratne žile mogu primijeniti i određeni lijekovi, ovisno o tome koji je točan uzrok ovog stanja. Statini su lijekovi koji se često koriste za snižavanje razine kolesterola u krvi. Ako imate visoki krvni tlak, vaš liječnik može propisati lijekove za njegovo snižavanje. Antitrombocitni lijekovi, kao što su aspirin ili klopidogrel, mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Endarterektomija je kirurški postupak u kojem se uklanjaju plakovi iz suženih arterija kako bi se obnovio normalan protok krvi. To se obično radi kada je suženje arterije ozbiljno i postoji rizik od moždanog udara. Stentiranje karotidne arterije je postupak koji uključuje umetanje stenta (mali metalni okvir s mrežicom) u suženu arteriju kako bi se održala otvorenost i protok krvi. Stent se obično postavlja uz pomoć katetera. Izbor terapije ovisi o individualnim faktorima rizika, težini suženja arterija i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdila najbolja strategija liječenja za vaše specifične potrebe.


Tagovi: