Za što je dobar sirup od maslačka

Za što je dobar sirup od maslačka

Sirup od maslačka je prava superhrana

Gotovo da ne postoji osoba koja ne bi znala prepoznati Maslačak. Iako ova biljka raste svugdje, često se zamjenjuje s korovom. Maslačak nikako nije korov, već biljka koja nije zahtjevna kada pričamo o lokaciji i uvjetima rasta. Rijetko kada ćete čuti da se ova biljka smatra ljekovitim sredstvom, no naši stari su ju često koristili za liječenje bolesti dišnih putova i i izradu meda. Danas je Maslačak svakako podcijenjen, i sve se rjeđe nalazi u našim domaćinstvima.

Maslačak je veoma zdrava samonikla biljka koja dolazi iz porodice biljaka koja se naziva Glavočike. Ova biljka bogata je vitaminom C i A, kao i kalijem, natrijem te kalcijem. Domaći sirup od Maslačka može potaknuti rad bubrega, jetre kao i probavnog sustava. Isto tako može smanjiti loš kolesterol, pojačati protok krvi, pomoći kod uklanjanja alergija. Kako bi iskoristili najbolje od ove biljke, domaći sirup od Maslačka napravite od korijena i cvjetova. Sirup ili čaj često se preporučuje osobama koje pate do dijabetesa ili problema s probavom.

Što je sve potrebno za sirup od maslačka

Iako se Maslačak smatra običnim korovom, ova biljka ima mnoge prednosti. Vitamini i minerali u Maslačku mogu nam pomoći u vračanju zdravlja organizmu. Što je sve potrebno za domaći sirup od maslačka? Kako bi napravili domaći sirup od Maslačka, potrebno je ubrati biljku. Prije nego krenete na izradu sirupa, bilo bi dobro da se upoznate sa nekoliko zanimljivih činjenica o branju cvjetova za sami sirup. Najbolje vrijeme za branje Maslačka biti će za vrijeme podneva, za sunčanog dana.

Poželjno je da Maslačke berete na livadi ili mjestu koje je udaljeno od ceste i gužve gradskog života. Beru se samo cvjetovi koji imaju zrelu glavicu. Ubrani cvjetovi ostavljaju se na zraku da se pomalo osuše i da se kukci samostalno maknu iz cvjetova. Prije pripreme sirupa možete i ne morate otkloniti zelene dijelove koji se nalaze na dnu svjetova. Ako ne želite da sirup ima pretjerano slatkasti okus, tada uklonite zeleni dio kako bi se naglasila sama gorčina sirupa kada se on napravi.

Recept za domaći sirup od maslačka

Kako se zapravo radi sirup od maslačka? Recept je sasvim jednostavan, sve što je potrebno je pripremiti određeni broj sastojaka unaprijed. Za sirup će vam biti potrebno: 500 grama maslačka, jedna litra vode, jedan kilogram šećera, iscijeđeni sok od dva limuna. Priprema je sljedeća: Gotove cvjetove nježno prelijte vodom i kuhajte oko 20 minuta. Sok zatim procijedite kroz gazu kako bi se riješili svih nečistoća. U gotov sok dodajte šećer i limun prema gore navedenim omjerima.

Vratite sirup na vatru i miješajte ga dok ne dobijete željenu gustoću. Vrući sirup sada uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Pripremite staklenke u koje planirate uliti sirup. Kako i za što će se koristiti domaći sirup od maslačka? Njegova protuupalna svojstva poboljšat će sami rad želuca i crijeva. Djelovat će kolagenski i dijastolički. Da li njegova konzumacija donosi nuspojave? Ovaj sirup se neće preporučiti dijabetičarima, osobama koje pate od čira na želucu, ili osobama koje pate od hiperaciditeta.


Tagovi: