Xtandi – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xtandi - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xtandi - akcija

U svijetu je najčešća vrsta raka kod muškaraca rak prostate. Ovo stanje je uzrokovano nekontroliranim rastom stanica u prostati. Kod muškaraca prostata je mala žlijezda u obliku oraha, pripada dijelu reproduktivnog sustava, a nalazi se ispod mokraćnog mjehura. Kako muškarac stari, prostata se povećava. Kada se rak prostate proširi na druge dijelove tijela, novi tumor ima istu vrstu abnormalnih stanica. Xtandi se koristi za liječenje raka prostate kod muškaraca koji se već proširio na druge dijelove tijela. Aktivni sastojak lijeka je enzalutamid. Zaustavlja rast i širenje stanica raka prostate u druge dijelove tijela. Lijek treba primjenjivati kako je propisano. Preporučena dnevna doza je 160 mg, odnosno četiri kapsule od 40 mg. Trajanje liječenja može varirati ovisno o stanju bolesnika. Nemojte uzimati Xtandi ako ste preosjetljivi na enzalutamid ili neki drugi sastojak; ako ste mlađi od 18 godina. Lijek nije namijenjen ženama. Ako ste zaboravili uzeti lijek u uobičajeno vrijeme, uzmite ga čim se sjetite.

Xtandi - nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Xtandi može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Vrlo često 1 od 10 osoba ima sljedeće nuspojave: glavobolju, visoki krvni tlak, umor, slabost, valunge. Može se pojaviti često kod 1 od 10 osoba: smanjena koncentracija, suha koža, svrbež, loša koncentracija, problemi s pamćenjem, sindrom nemirnih nogu, povećanje grudi kod muškaraca. Manje često, u 1 od 100 osoba, mogu se javiti: halucinacije, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca u krvi, poteškoće s razmišljanjem. Nepoznata učestalost ne može se procijeniti iz dostupnih podataka i uključuje: mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, slabost, grčeve i bol u mišićima, osip na koži, smanjen broj trombocita. Mogućnost napadaja je veća ako: uzimate veću dozu lijeka od preporučene, ako uzimate druge lijekove ili ako već postoji veći rizik. Iako su mnoge studije pokazale da je Xtandi siguran lijek, čak i uz pravilnu upotrebu mogu se pojaviti nuspojave. Ako se to dogodi, obavijestite svog liječnika.

Xtandi - cijena, iskustva

U liječenju muškaraca s dijagnosticiranim metastatskim rakom prostate, Xtandi se pokazao vrlo učinkovitim tijekom liječenja. Važno je naglasiti da samo liječnik može reći može li ovaj lijek dati dobre rezultate u liječenju. Jedna od najvažnijih prednosti ovog lijeka je to što bolesnici dobro podnose djelatnu tvar enzalutamid. U bolesnika s blagim oštećenjem jetre i bubrega nije potrebna prilagodba početne doze. Primjena ovog lijeka donosi moguće rizike od razvoja epileptičkih napadaja tijekom vožnje ili rada sa strojevima. Ako koristite druge lijekove, oni mogu dodatno djelovati na Xtandi. To su lijekovi koji se koriste za: liječenje epilepsije, snižavanje kolesterola, liječenje psihijatrijskih poremećaja, liječenje bakterijskih infekcija, liječenje bolesti srca i bolesti štitnjače, liječenje gihta i liječenje bolesti povezanih s upalom. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate napadaj, problem s jetrom ili bubrezima. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Lijek čuvati izvan dohvata djece, na suhom mjestu, na temperaturi do 25°C.


Tagovi: