Xarelto 20 mg nuspojave

Ljepota i zdravlje

Xarelto 20 mg nuspojave

Lijek Xarelto 20 mg i djelovanje

Lijek Xarelto 20 mg je djelotvoran lijek protiv zgrušavanja krvi, antikoagulans koji ima svoju primjenu kod zdravstvenih tegoba zgrušavanja krvi. Lijek se koristi kod liječenja duboke venske tromboze, kada se stvaraju krvni ugrušci u dubokoj veni, najčešće nozi, kod plućnih embolija kod kojih se ugrušak nalazi u krvnim žilama koje opskrbljuju pluća krvlju.

Lijek Xarelto 20 mg se koristi i za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka koje trebaju ići na operatvni zahvat kuka ili koljena. Ujedno se lijek koristi za sprečavanje moždanog udara koji može biti uzrokovan krvnim ugruškom u mozgu, te sistemske embolije kada se krvni ugrušak nalazi u nekom drugom organu, kao i za sprečavanje srčanih udara uzrokovanih krvnim ugruškom.

Lijek je djelotvoran nakon akutnog koronarnog sindroma koji obuhvaća bolesti kao što su angina pektoris i srčani udar, te se primjenjuje kada pacijent ima visoki ishemijski rizik, koronarne arterijske bolesti, te bolesti perifernih arterija. Ovaj se lijek često kombinira s lijekom aspirin.

Lijek Xarelto 20 mg i nuspojave

Nuspojave koje lijek Xarelto 20 mg može uzrokovati su modrice, te krvarenja na tijelu, glavobolje, vrtoglavice, anemije, hipotenzije niski krvni tlak, bolove u želucu i žgaravice, proljev, mučnine, zatvor, povraćanja. Ujedno lijek može izazvati svrbež, osip, periferno oticanje najviše zglobova i stopala, te bolove u rukama i nogama.

Mogu se pojaviti i smanjena i poremećena funkcija bubrega, visoka tjelesna temperatura i vrućica, opća slabost organizma, manjak energije. Naročito treba paziti tokom terapije na praćenje jetrenih enzima u krvi, posebno kod osoba koje imaju poremećaje u radu jetre ili bolest krvarenja jer ovaj lijek razrjeđuje krv i kada postoji bolest krvarenja može doći do nezaustavljivog krvarenja.

Lijek Xarelto 20 mg se ne smije kombinirati sa drugim lijekovima koji djeluju protiv zgrušavanja krvi jer bi moglo doći do prevelikog razrjeđivanja krvi što može biti opasno po život kod ozljeda, operacija, prijeloma i slično. Također treba napomenuti da se ovaj lijek ne preporučuje za terapiju trudnicama i dojiljama jer štetno djeluje na dijete.

Lijek Xarelto 20 mg teže nuspojave

Osim što može izazvati pojavu teškog krvarenja što može biti opasno po život, lijek Xarelto 20 mg ima i nuspojave koje mogu izazvati ozbiljna zdravstvena stanja. Ukoliko je pacijent alergičan na neki od sastojaka lijeka mogu se pojaviti teške alergijske reakcije koje mogu biti i opasne po život, a očituju se kao oticanje lica, grla, jezika, usana, osip, otežano disanje i gušenje.

U rijetkim se slučajevima mogu pojaviti tahikardija, nesvjestica, povišeni jetreni enzimi, povišeni enzimi gušterače i krvarenja unutar zglobova. Također kao teže nuspojave se javljaju povišeni bilirubin, edemi, žutica i proljev što sve ukazuje na poremećaj rada jetre što može postati vrlo brzo ozbiljan zdavstveni problem jer jetra je osjetljiv organ i može doći do otkazivanja rada jetre, organa bez kojeg ljudsko tijelo ne može opstati.

Lijek Xarelto 20 mg također može dovesti do poremećaja rada bubrega, pa čak i do zatajivanja bubrega. Mogu se pojaviti u ekstremitetima trnci, bolovi, oticanja, te krvarenja desni. Konzumacija alkohola će povećati rizik od krvarenja, stoga alkohol treba strogo izbjegavati tokom terapije ovim lijekom.

Tagovi: