Xalatan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xalatan - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xalatan - primjena i djelovanje

Xalatan su kapi za oči koji sadrži u sebi aktivnu tvar latanoprost. Koriste se za liječenje povišenog intraokularnog tlaka kod odraslih osoba kojima je dijagnosticiran očna hipertenzija i glaukom. Glaukom je stanje u kojem je vidni živac oštećen te posljedično dolazi do gubitka vidnog polja. Povišeni očni tlak smatra se jednim od glavnih faktora rizika za razvoj glaukoma. Xalatan kapi za oči koriste se kako bi se snizila razina tekućine unutar oka, čime se smanjuje očni tlak i usporava napredovanje bolesti. Djelovanje kapi temelji se na poticanju odljeva tekućine iz oka putem trabekularne mreže, koja je odgovorna za drenažu očne tekućine. Latanoprost pripada skupini lijekova prostaglandinski analozi, a djeluje na sličan način kao prirodni prostaglandin koji se nalazi u tijelu i zadužen je za proširenje krvnih žila, što ujedno pomaže u smanjenju očnog tlaka. Kao i kod svakog lijeka, tako i kod ovih kapi za oči se mogu pojaviti određene nuspojave, o čemu ćemo više reći u nastavku uz objašnjenje kako se uzimaju ove kapi.

Xalatan - upute i nuspojave

Xalatan kapi za oči primjenjuju direktno na oko, te se primjenuju jednom dnevno i to navečer. Prije primjene kapi, temeljito operite ruke sapunom i vodom. Izvadite bocu s kapima iz kutije i provjerite da je pečat neoštećen. Lezite na leđa ili nagnite glavu unatrag. Povucite donji kapak prema dolje kako biste ukapali u oko. Okrenite bocu naopako, držeći je iznad oka, i pritisnite je lagano kako bi kap tekućine ispala u vrećicu donjeg kapka. Zatvorite oči nekoliko sekundi kako bi se kap ravnomjerno rasporedila po oku. Lagano pritisnite unutarnji kut oka prstom kako biste spriječili da tekućina istječe. Ponovite postupak za drugo oko, ako je propisano. Važno je slijediti upute liječnika o doziranju i rasporedu primjene kapi. Xalatan može kod nekih pacijenata uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su osjećaj peckanja, svrbež, suhoća, crvenilo oka, promjene boje trepavica i promjene boje irisa. U rijetkim slučejavima lijek može uzrokovati alergijske reakcije kao što je oticanje oka ili kapaka, povećanje osjetljivosti na svjetlost, promjene na rožnici i zamagljen vid.

Xalatan - cijena i iskustva

Xalatan kapi za oči se moraju držati što dalje od male djece. Neotvoreni lijek držite u hladnjaku na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzijeva, a nakon otvaranja držite ga na sobnoj temperaturi do 25 stupnjeva Celzijevih. Lijek držite u originalnom pakiranju podalje do direktne sunčeve svjetlosti. Rok trajanja lijeka je 3 godine, te nakon otvaranja lijeka mora se potrošiti unutar 4 tjedna. Jedan mililitar otopine sadrži u sebi 50 mikrograma latanoprosta, dok jedna kap sadrži u sebi 1,5 mikrograma latanoprosta. Otopina je bistra, bezbojna tekućina. Kapi sadrže i druge sastojke kao što su natrijev klorid, benzalkonijev klorid, natrijev hidrogenfosfat i natrijev dihidrogenfosfat hidrat te vodu za injekciju. Xalatan kapi za oči se mogu kupiti u pakiranju od 1 ili 3 plastične boce s nastavkom za kapanje u kutiji. Lijek se izdaje na liječnički recept te dolazi po dobroj cijeni. Što se tiče iskustva pacijenata, mnogi su zadovoljni s brzim i učinkovitim djelovanjem.


Tagovi: