Word numeriranje stranica

Tech

Word numeriranje stranica

Word numeriranje stranica

Word numeriranje stranica samo je jedan od mnogobrojnih alata koje vam nudi ovaj najpopularniji program za pisanje i uređivanje teksta. Word je program u sklopu Windowsa i uz Excel se svakako najviše koristi. Od 80-tih godina, kada se na tržištu pojavila prva verzija Word-a, program je konstantno mijenjan i nadograđivan, te trenutno nudi brojne mogućnosti uređivanja teksta, kroz mnoge alate.

Uređivanje teksta i forme veoma uvijek je bitna stavka, a u određenim slučajevima tekst se mora urediti i formirati po zadanim standardima. Gotovo svaka institucija kojoj šaljete pisani rad, ima svoje standarde i zahtjeve kako se tekst mora urediti. Word je osim po brojnim alatima koji vam pomažu u uređivanju teksta, kod korisnika prepoznat po jednostavnosti. Program je toliko jednostavan za korištenje, da nije potrebno biti posebno informatički pismen kako bi ga mogli kvalitetno koristiti. Word numeriranje stranica je alat koji se također jednostavno aktivira, u svega nekoliko klikova mišem.

Word numeriranje stranica- zašto je to važno

Word numeriranje stranica važna je stavka prilikom uređivanja bilo kojeg teksta, posebno završnih radova na fakultetima i sličnih radova. Numeriranje je postupak u kojem svakoj stranici dodjeljujete redni broj, s tim da sami određujete od koje stranice želite da krene funkcija numeriranja. Za primjer možemo koristiti završni rad na fakultetu, koji se sastoji od različitih tema i podnaslova, kao i sa uvodnim i završnim riječima.

Na prvoj stranici završnog rada, moraju se navesti svi podnaslovi unutar završnog rada, kako bi efikasnije tražili pojedini podnaslovi. Dakle, numeriranjem stranica i sumiranjem podnaslova na početnoj stranici jedan je od važnijih preduvjeta kako završni ili diplomski rad mora izgledati, kako bi zadovoljio potrebnu formu. Svrha uređivanja teksta, u što spada i Word numeriranje stranica, je i vizualne prirode. Svaka vrsta teksta ili pisanog rada ima svoje zakonitosti i zahtjeve, upravo kako bi razlikovali jedne od drugih. Također, puno je ljepše i logičnije da svaki završni ili diplomski rad izgledaju jednako kada je forma pisanja i vizualni identitet u pitanju.

Word numeriranje stranica – postupak

Word numeriranje stranica je postupak koji se može provesti kroz nekoliko klikova. Numeriranje stranica u Word provodi se odabirom funkcije Insert page number. Prva stvar koju morate napraviti je dvaput kliknuti na dno stranice, kako bi se pojavili header i footer stranice. To su dodatni prozorčići na stranici unutar kojih možete zadavati razne funkcije, pa tako i insert page number.

Kada odaberete insert page number, dodatno možete odabrati dizajn brojeva, kao i gdje želite da se broj stranice prikazuje. Broj stranice može se prikazivati na vrhu ili na dnu stranice i to po sredini, u lijevom ili desnom kutu stranice. Kada se odabere Word numeriranje stranica, automatski će se numerirati sve stranice, po redu od prve do zadnje. U određenim situacijama vam to neće odgovarati, kada ne želite numerirati početnu stranicu ili prvih nekoliko stranica. Tada pomoću funkcije paragraf i break page odaberite početnu stranicu za numeriranje, s obzirom na to gdje vam počinje tekst i naslov s kojim želite započeti numeriranje.

Tagovi: