Što je wilmsov tumor

Ljepota i zdravlje

Što je wilmsov tumor

Što je Wilmsov tumor i zašto nastaje?

Wilmsov tumor se opisuje kao embrionalni tumor koji nastaje na bubregu djeteta. Vjeruje se kako genetski poremećaji mogu imati ulogu u samoj patogenezi, no samo do 2% slučajeva oboljenja pokazuje vezu sa obiteljskim nasljeđem. Dijagnoza navedenog tumora će se postaviti uz pomoć ultrazvuka, CT-a i MR-a trbuha. Ovisno o težini, liječenje može uključivati odstranjivanje tumora ili bubrega, kemoterapiju ili zračenje. Kod koda se najčešće pojavljuje Wilmsov tumor? On najčešće nastaje kod djece u dobi od 5 godina starost, no može se pojaviti i kod starije djece.

Rijetko se pojavljuje kod adolescenata i starijih osoba. Navedeni tumor ukupno čini oko 6% zloćudnih tumora koji nastaju kod djece do 15 godina. Kod određenog postotka djece moguće je otkrivanje genetske abnormalnosti koja može pogodovati nastanku navedenog tumora. U kombinaciji sa prirođenim abnormalnostima, dijete može doživjeti malformacije mokraćno spolnog sustava te umnu zaostalost prilikom razvoja. Bolest se može prepoznati rano, i od iznimne važnosti je odmah pristupiti pravilnom liječenju kako ne bi nastale dodatne komplikacije.

Wilmsov tumor uzroci i simptomi

Sami uzroci nastanka Wilmsovog tumora nisu poznati, premda se smatra kako je za njegov nastanak odgovorna genetska nenormalnost. Djeca koja imaju izvjesne defekte kod poroda imaju povećani rizik od nastanka Wilmsovog tumora. Koji su prvi simptomi? Simptomi mogu biti sljedeći: Povećani trbuh i nagla promjena u rastu opsega, bol u trbuhu, vrućica, slabiji apetit i gubitak apetita, mučnina te povraćanje. Može se pojaviti i krv u mokraći. Wilmsov tumor može nastati i radi povišenog krvnog tlaka kod djece.

Tumor se može proširiti i na druge dijelove tijela, osobito na pluća gdje će uzrokovati kašalj te poteškoće sa disanjem. Liječnik će Wilmsov tumor prepoznati prema masi u trbuhu djeteta. Ukoliko postoji sumnja na navedenu bolest, dijete se upućuje na daljnje pretrage i dijagnozu. Daljnja dijagnoza će se sastojati od pregleda putem ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije, magnetske rezonancije. Sve navedene pretrage će dati detaljni uvid u veličinu same tvorbe i njeno pozicioniranje. Liječenje se utvrđuje ovisno o veličini tumora i ozbiljnosti stanja.

Wilmsov tumor dijagnosticiranje i liječenje

Dijagnoza bolesti će se sastojati od sljedećih pretraga: Ultrazvuk abdomena, CT abdomena, MR abdomena. Kada se uz pomoć navedenih pretraga utvrdi veličina tumora i njegova pozicija, utvrđuje se najbolja metoda liječenja. Kako se Wilmsov tumor liječi? Prognoza liječenja će primarno ovisiti o mikroskopskom nalazu samog tumora, a ono se odnosi na razmak od pojave bolesti do same dijagnoze. Mlađa djeca koja imaju manje tumore imaju bolju prognozu liječenja od starije djece koja imaju uznapredovali oblik.

Ukoliko liječnik utvrdi da se Wilmsov tumor može ukloniti, valja što prije učiniti operaciju uklanjanja. Prilikom operacije, liječnici mogu ispitati i drugi bubreg, što znači da se procjenjuje mogućnost nastanka tumora na zdravom bubregu. Osim kirurškog liječenja, dijete se može liječiti i antikanceroznim lijekovima, i terapijama zračenja. Tumor može nastati i na zdravom bubregu nakon određenog vremena, i upravo zato će liječnici procijeniti mogućnost nastanka i procijeniti što je najbolje napraviti kako bi se ono spriječilo.

Tagovi: