Vrste kriptovaluta

Tech

Vrste kriptovaluta

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Znate li koje su vrste kriptovaluta?

Vjerojatno vam je poznato da je tržište kriptovaluta u zadnjih pet godina doživjelo veliki rast i gotovo je neizbježno čuti vijesti o kriptovalutama u danu. U svijetu investitora postoje i dalje dva pola: oni koji zagovaraju kriptovalute i govore da je to budućnost i oni koji su skeptični prema tom obliku ulaganja. Možemo ih podijeliti na kripto – bikove i kripto – medvjede.

Neovisno o tome kojoj grupi pripadate, dobro je znati koje vrste kriptovaluta postoje, jer što više znanja o toj materiji imate, to ćete moći donijeti informiraniju odluku o tome da li ulagati u kriptovalute ili ne. Ovo su vrste kriptovaluta na koje bi mogli svesti sve ostale: Bitcoin – kao prva kriptovaluta koja je nastala, zatim Altcoin – naziv nastao od riječi alternative coin, što bi označavalo sve ostale valute koje nisu Bitcoin (poput Etherium, Ripple, Dogecoin itd) i kojih ima preko četiri tisuće. O tome kako se odlučiti u koju vrstu kriptovaluta investirati pročitajte u idućem poglavlju.

Koje su vrste kriptovaluta najbolje za investirati?

Kao što smo već rekli, osnovne vrste kriptovaluta su Bitcoin kao prva kriptovaluta i altcoin kao sve druge kriptovalute nastale po uzoru na Bitcoin. Ipak, to ne treba biti jedini kriterij po kojemu možemo dijeliti kriptovalute. Kriptovalute osim po vremenu nastanka možemo podijeliti i na ove vrste kriptovaluta: kriptovalute poput bitcoina kojima je osnovni značaj novo digitalno sredstvo razmjene poput novca, i etherium i njemu slične kriptovalute čija je primjena puno šira, a to je software za stvaranje pametnih ugovora i brojnih drugih aplikacija.

Ovoj podijeli možemo dodati i sve popularnije NFT-ove, čiji prijevod glasi non fungible token, a obuhvaća razne crteže i druge umjetničke radove čija vrijednost može veoma varirati. Koja je od navedenih vrsta kriptovaluta najbolja za ulaganje, to je na vama da otkrijete. Svakako imajte na umu da se radi o najrizičnijem obliku ulaganja, a koje se odnosi na tržište koje je jako volatilno i nepredvidivo, i gdje brojne kriptovalute nemaju suštinsku vrijednost koja bi ih istaknula pred konkurentima.

Ovo su vrste kriptovaluta koje morate znati

Globalno najkorištenija i najpoznatija kriptovaluta je svakako Bitcoin. Upravo to predstavlja i prvu kriptovalutu prema kojoj se ostale kriptovalute zovu alternativni novčići ili Altcoins. To su ujedno i dvije vrste kriptovaluta. Ovakvih alternativnih kriptovaluta postoji tisuće, a svako toliko možemo čuti kako neki investitor ili privatna tvrtka podupire određenu kriptovalutu jer smatra da je baš ona bolja o dostalih. Vrste kriptovaluta se mogu odrediti i na drugi način, tj- prema tržišnom udjelu – tj. iznosu novca u dolarima u određenoj kriptovaluti.

Bitcoin trenutno dominira u tom području jer je njegov udio tržišta trenutno 66 %. Odmah iza njega je Ethereum, a to je verzija programabilnog blockchaina. To omogućuje puno raznovrsniju upotrebu ove kriptovaluta, npr. za pametne ugovore i razne financijske transakcije koje inače zahtijevaju posrednika. Na ovaj način, potreba za posrednikom se gubi i transakcija je puno brža. Treća kriptovaluta prema tržišnom udjelu je Ripple, a to je zapravo protokol koji služi za internacionalna plaćanja između banaka.

Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama