Vodene kozice kod djece i odraslih – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Vodene kozice kod djece i odraslih - simptomi i liječenje

Vodene kozice kod djece i odraslih

Vodene kozice ili kako ih još nazivaju pljuskavice su virusna zarazna bolest uzrokovana virusom varicella zoster koji je jako zarazan. Zaraznost vodenim kozicama započinje dva dana prije pojave osipa i traje dok se mjehurići ne pretvore u kraste i osuše, za što je potrebno i tri tjedna od pojave osipa. U prvim danima kod djece simptomi imaju jako slabe intenzitete pa se stoga ovaj virus vrlo lako može proširiti među necijepljenom djecom, dok se kod odraslih od samog početka bolest izraženih simptoma.

Djeca se protiv vodenih kozica cijepe nakon što navrše 12 mjeseci, a nakon što dijete ili odrasla osoba preboli ovu zaraznu bolest doživotno su imuni na ovaj virus. Međutim, djeca mlađa od 12 mjeseci se mogu zaraziti i preko majke ukoliko je majka zaražena vodenim kozicama. Vodene su kozice opasne za rizične skupine kao što su osobe koje primaju kemoterapiju, koje imaju neki imunološki poremećaj, osobe koje boluju od limfoma ili leukemije, osobe koje su imaju transplantirani organ, osobe oboljele od AIDS-a i odrasle osobe koje nisu preboljele vodene kozice u dječjoj dobi.

Opasnost od vodenih kozica se očituje kod trudnica da se kod nerođene bebe može razviti srčane mane, također kod djece može doći do razvija Reyeovog sindroma, te kod djece ali i odraslih može doći do razvoja upale pluća, miokarditisa, artritisa, te cerebralne ataksije. Sa druge strane ova se zaraza osim što je neugodna može preboljeti bez ikakvih posljedica u nekoliko tjedana.

Vodene kozice simptomi

Bez obzira na dob, radi li se o bebi staroj par tjedana, majci trudnici, djetetu koje nije cijepljeno protiv vodenih kozica, odrasloj osobi koja kao dijete nije preboljela vodene kozice, rizičnim skupinama potrebno je obratiti se pedijatru ili liječniku obiteljske medicine, te opisati simptome kako bi se utvrdilo da se doista radi o ovoj zaraznoj bolesti.

Simptomi vodenih kozica koji će se prvi pojaviti su osip i to na trbuhu i leđima, te povišena tjelesna temperatura. Moguće je prije pojave osipa da ćete primijetiti sljedeće simptome kao što su malaksalost i opća slabost organizma, glavobolja, povraćanje, vrućica. Osip se može pojaviti na svim dijelovima tijela i popraćen je jakim svrbežom te ukoliko se dira može doći do infekcija. Lezije se mogu pojaviti i u ustima, rektumu, očima, vagini i na drugim organima gdje ima sluzi. Vodenasti mjehurići će se pojaviti u roku do osam dana od pojave osipa koje je potrebno liječiti kako ne bi došlo do infekcija, a kod zacjeljivanja treba paziti da se kraste ne trgaju jer će ostati ožiljak za cijeli život. potrebno je 10 do 14 dana kako bi vodeni mjehurići se počeli sušiti i prelaziti u kraste. Tokom cijelog perioda uz svrbež, vodene kozice su praćene visokom tjelesnom temperaturom.

Poteškoće sa disanjem i oštećenje sluha moguće su zbog lokacije osipa u ždrijelu, grkljanu, ustima. Upravo zato je jako važno na ispravan način liječiti ovu zaraznu bolest kako ne bi došlo do težih komplikacija koje su opasne i za dijete i za odraslu osobu.

Vodene kozice liječenje

Nakon konzultacije sa pedijatrom i vašim liječnikom obiteljske medicine, vodene kozice ćete liječiti prema simptomima koji su se pojavili. Povišenu temperaturu ćete skidati isključivo paracetamolom, nikako aspirinom i andolom. Mirovanje, održavanje higijene će pomoći u sprečavanju infekcija vodenih mjehurića.

Kako bi se smanjio svrbež pomoći će kupka u koju ćete staviti par zrnaca hipermangana kojeg možete kupiti u ljekarnama, te losioni i drugi pripravci koji će djelovati antihistaminski lokalno koji u sebi sadrže fenol, mentol ili kamfor, no upotrebu ovih pripravaka svakako koristite na preporuku vašeg liječnika. Najvažnije je da tokom cijelog perioda bolesti izbjegavate upotrebu acetilsalicilne kiseline i preparata koji ju sadrže jer bi mogla izazvati Reyeov sindrom, naročito kod djece. Kod osoba koje pripadaju visoko rizičnima se primjenjuje lijek varicella zoster imunoglobulin koji može ublažiti ili spriječiti nastanak bolesti ukoliko se primi u roku od četiri dana od izloženosti virusu.

Vodene kozice mogu izazvati i druge simptome koje će biti potrebno liječiti pod stručnim nadzorom. To su tjelesna temperatura preko 40 Celzijevih stupnjeva, povraćanje, jako kašljanje, osip u oku na bjeloočnici ili rožnici, preosjetljivost na svjetlo, vrtoglavice, poremećaji svijesti, te ukoliko se vodeni mjehurići inficiraju i pojavi se crvenilo ili gnoj u rani mjehurića.

Od prirodnih lijekova za liječenje ove zarazne bolesti jako su dobri jabučni ocat, čaj od nevena, organski med, kupka od zobenih pahuljica.

Tagovi: