Višestruka korisnost brusnice – Kako koristiti brusnicu u kuhinji i kod liječenja bolesti

Višestruka korisnost brusnice - Kako koristiti brusnicu u kuhinji i kod liječenja bolesti

Brusnica i njena ljekovita svojstva

Brusnica je naziv biljke koji se odnosi na nekoliko raznih vrsta zimzelenih grmova koji dolaze iz roda Vaccinium, od porodice Ericaceae. Danas su najzastupljenije sorte američka te europska brusnica. Sami plod je karakterističan prema crvenoj boji i tvrđoj vanjštini. Kada je plod zreo on bi trebao biti kiselkastog okusa. Brusnice se najčešće uzgajaju na područjima koja su hladnija, a za rast zahtijevaju vlažno te kiselkasto tlo. Ponajviše se uzgaja na područjima Sjeverne Amerike i Kanade, ali i na drugim mjestima koja imaju hladniju klimu. U Hrvatskoj se ponajviše uzgajaju na području Gorskog kotara i Like.

Brusnice pripadaju u zdravu te niskokaloričnu hranu koja je bogata vitaminima C, A i E, te mineralima poput kalcija, kalija, magnezija i željeza. Plodovi su bogati s antioksidativnim svojstvima, što znači da sadrže ljekovita svojstva koja imaju antibakterijska, antiseptička, protuupalna djelovanja. Radi navedenog, brusnice se najčešće koriste u liječenju infekcija mokraćnog sustava, edema, bolesti desnih, ali i kod zaštite od nastanka raka, jačanja imuniteta, prevenciji kardiovaskularnih bolesti, očuvanju zdravlja oči, reume i gihta, smanjenju razine šećera u krvi, poboljšanju kose i kože i noktiju. Potrebno je naglasiti kako je potrebna opreznost prilikom konzumacije brusnice. Veća koncentracija može dovesti do neželjenih učinaka poput laksativnog djelovanja.

Brusnica i njena upotreba i djelovanje

Ljekoviti dijelovi brusnice su list i sami plod. Najčešće se koristi plod koji u sebi sadržava proantocijanidine, flavonoide, anocijane, organske kiseline, ugljikohidrate. Brusnica se danas najčešće koristi kao prirodan lijek za liječenje urinarnih infekcija, infekcija mokraćnog mjehura, kao i za sprječavanje vaginalne kandidijaze. Kako se koristi brusnica? Ovisno o obliku. Možemo kupiti sok, čaj, mljevenu brusnicu u prahu, kapsule ili tablete. Najčešće se primjenjuje čaj od brusnice koji ima blago kiselkasto slatki okus.

Čaj će se raditi prema uputama na pakiranju i piti će se topao. Sok će se također konzumirati prema uputama proizvođača, kao i prah ili kapsule. Preporučuje se da se prije konzumacije brusnice u svrhu liječenja savjetujete sa svojim liječnikom. Iako je riječ o ljekovitoj biljci, potrebno je naglasiti kako postoje osobe koje mogu biti alergične na nju, ili osobe koje imaju zdravstvenih problema koji se mogu pogoršati. U većini slučajeva preparati od brusnice će imati pozitivno djelovanje na zdravlje osobe.

Brusnica i njene nuspojave

Uzmemo li obzir da brusnica pomaže u boljem radu cjelokupnog krvožilnog sustava, ona se ne preporučuje osobama koje imaju propisanu terapiju za zgrušavanje krvi. Isto tako, ako je osoba u procesu liječenja urinarnih problema, brusnica se ne bi smjela miješati s čajem medvjetke ili drugim lijekovima. Potreban oprez prilikom konzumacije brusnice moraju imati i trudnice. U prvim sedmicama trudnoće ne preporučuje se njena konzumacija radi supstanci koje mogu izazvati tonus maternice i tako izazvati krvarenje. Što je sa zdravim osobama?

U većini slučajeva zdrave osobe neće doživjeti nuspojave, iako povećana konzumacija brusnice može utjecati na: Stvaranje kamenaca u bubregu radi većeg nivoa aksalata, pojavu laksativnog učinka. Osobe koje imaju alergiju na salicilnu kiselinu trebale bi izbjegavati proizvode s brusnicom. U zaključku, brusnice pripadaju u superhranu radi svoje velike koncentracije fitonutrijenata, aktivnih spojeva koji pridonose održavanju ljudskog zdravlja. Proizvodi od brusnice svakako su odličan dodatak prehrani, ali uz uvjet da se oni uzimaju prema uputama i u određenim dozama.


Tagovi: