Što je vertebra

Što je vertebra

Što je vertebra i zašto je važna?

Vertebra je prema latinskom rječniku izraz za kralježak. Ponekad se naziv koristi i za opis cijele kralježnice. Što sve pripada u vertebralna tijela? Lumbalni kralješci. Oni su svojom građom veći te teži od tijela kralježaka koji se nalaze u drugim regijama. Samo tijelo izgleda kao bubrežasti oblik ukoliko se gleda odozgo. Nešto je debljeg oblika sprijeda nego iza, ima tanku ljusku koja je odgovorna za okruživanje i zaštitu spužvaste kosti. Stražnji dio kralješka se može mijenjati od blago konkavnog do konveksnog, od L1 do L5 s postepeno povećanim promjerom radi povećanja opterećenja koje se događa sa svakim tijelom.

Glavnu težinu našeg tijela će nositi tijela kralježaka te diskovi. Oni su građeni od lamina, fasete te trnastog nastavka koji pomažu u usmjeravanju te kretanju kralježaka i zaštiti leđne moždine. Vertebralni foramen posjeduje trokutasti oblik i ponešto je veći od kralješaka na prsima, no manji od onih na vratu. Vertebra koštane strukture se sastoje od peteljke, lamina, spinoznih procesa, transverzalnih procesa, zglobnih procesa. Naravno, ukoliko dođe do poremećaja funkcije u navedenom području, osoba zaprima prve znakove ukočenosti i bolova.

Vertebra uzroci i simptomi

Vertebralni uzroci za bol u kralježnici mogu biti sljedeći: Razvojna bol - Nastaje radi skolioze, spondilolisteze, i raznih neuobičajenih poremećaja. Degenerativna bol - Nastaje radi lezije samih diska korijena bez ili sa kompresijom na živac i leđnu moždinu, radi osteoartroze, apofizarni zglob, hiperostoza, kaude ekvine ili nestabilnosti. Trauma - Sami simptomi bolova se mogu pojaviti i radi prijeloma, stresa, subluksacije te ozljede ligamenata. Tumor - Nastaje sekundarni karcinom ili mijelomatoza. Infekcija - Bakterijska infekcija raznih vrsta. U ostale uzroke ubrajamo: Upalna artropatija, metaboličke procese, nepoznate uzroke. Vertebra bolovi se odnose na bolove u kralježnici.

Riječ je o najčešćoj tegobi današnjice radi ubrzanog načina života i premalo fizičke aktivnosti. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Liječničku pomoć je potrebno zatražiti onda kada bolovi postanu česti, nepodnošljivi i ponavljajuće prirode. Bolovi mogu biti znak manjak aktivnosti i slabljenja mišića, ukočenosti, traume, ozljede i mogućeg razvoja određenog stanja ili bolesti. Uz opis simptoma, liječnik će vam objasniti što je vertebra i kako nastaju bolovi u njoj. Nakon razgovora, sljedeći korak je uspostavljanje dijagnoze i liječenje.

Vertebra dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza se utvrđuje na sistematskom pregledu intervertebralnog segmenta koji se sastoji od: Aktivnih testova - Aktivni pokreti u stojećem položaju, rotacija tijela u sjedećem položaju. Pomoćni testovi koji se odnose na izometrijski test u lumbalnom djelu kako bi se testirali mišići osobe u raznim položajima i usporedio stupanj boli. Pasivni testovi - Pokreti dijelova koji su osjetljivi na bol, palpitacija koja procjenjuje položaje kralježaka, pasivni opseg te kretanje. U ostale dijagnostičke pretrage ubrajamo: Kompjuteriziranu tomografiju (CT), radiografiju, magnetsku rezonanciju (MRI). Vertebra ili kralježak će se liječiti ovisno o dijagnozi i uzroku.

Samo liječenje može biti: Invazivne prirode: Lumbalna fuzija, perkutana vertebroplastika i ostale moguće operacije. Ukoliko vertebra ili kralježak ne zahtijeva operaciju, on se može liječiti uz pomoću fizioterapije: Trakcijom ili ručnom mobilizacijom, terapeutskim vježbanjem i posturalnim snimanjem. Liječenje se prati, što znači da ono zahtjeva redovito odlaženje na kontrole. U slučaju da se stanje ne popravlja odabranom metodom liječenja, liječnik ima pravo zatražiti novi oblik terapije, ili sukladno dogovoru s pacijentom odrediti više metoda liječenja.


Tagovi: