Ventolin pumpica ili sprej – što je i kada ga uzeti

Ljepota i zdravlje

Ventolin pumpica ili sprej - što je i kada ga uzeti

Što je Ventolin?

Ventolin možemo opisati kao lijek koji pripada u skupinu bronhodilatora i njegova je uloga da širi dišne putove s kratkim djelovanjem. Salbutamol je njegov aktivni spoj koji ima za zadatak ublažiti bronhospazme određenih stanja. Navedeni lijek dolazi u prahu i njegova je primjena putem inhalacije pomoću inhalatora. Aktivna tvar primjenom inhalacije oslobađa dišne puteve i ublažava određene simptome poput osjećaja pritiska u prsima, otežanog disanja ili zvuka piskanja, ukratko on uklanja sve simptome koji dovode do sužavanje dušnih puteva kod osobe.

Gdje se i kad Ventolin najčešće koristi? Najčešća upotreba je u slučaju astme, ali navedeni lijek se može koristiti i u liječenju drugih respiratornih stanja. Moguće ga je dobiti jedino na recept i od iznimne je važnosti slijediti propisane doze na uputama lijeka. Navedeni lijek prepisuju liječnici ukoliko uvide potrebu za njegovom primjenom, točnije ukoliko se pregledom utvrdi da postoji problem s dišnim putovima. Može biti povremen ili stalan lijek, što naravno ovisi o pacijentu.

Kako koristiti Ventolin?

Navedeni Ventolin obično dolazi u inhalatoru, primjenjuje se izravno kroz usta, no isto tako može se pojaviti i u disku. Da bi koristili inhalator prvo je bitno dobro ga potresti, nakon toga stavlja se u usta i mora se udisati dok se pritisne inhalator. Ovim načinom primjene on direktno dolazi do pluća. Ventolin u disku je nešto manje popularan i manje se primjenjuje. Također se koristi putem inhalacije, no pomalo drugačije.

Ručica na disku se mora pritisnuti kako bi se lijek u prahu pojavio u ustaniku, zatim se udiše. Kod korištenja Ventolina bitno je znati kako ga pravili koristiti. U slučaju da ga prvi put koristite, tada morate izvaditi poklopac iz samog usnika i lagano pritisnuti s strane, dobro ga potresti i zatim pritisnuti da se vidi da li radi ispravno. Također se mora napraviti ukoliko lijek stoji dulje vremena bez korištenja. prije korištenja važno ga je temeljito promiješati.

Mora se držati okomito s gumbom prema gore i onda se ubacuje u usta između zubiju, bez zagriza ali zatvarajući usne da uređaj ne izađe van. Inhalator se zatim mora pritisnuti do kraja i u isto vrijeme udisati. Zatim je važno zatvoriti usta i zadržati dah, izvaditi inhalator i prestati ga stiskati. Preporučljivo je zadržati dah nekoliko sekundi kako ne bi došlo do izdaha lijeka.

Ventolin doziranje i nuspojave

Doza Ventolina za uzimanje je obično jedna aplikacija od 100 mg ili dvije doze od 200 mg za odrasle. Dvije doze se često uzimaju ako dolazi do akutnog napada ili prije vježbanja. Ne biste smjeli prijeći maksimalnu dozu od 800 mg ili 8 primjena u 24 sata. Ukoliko dođe do stanja pogoršanja posavjetujte se s liječnikom prije povećanje doze.

Kod djece i beba pedijatar daje doze za korištenje, dok se kod odraslih Ventolin najčešće koristi radi napadaja astme ili ako dođe do respiratornog distresa. Navedeni lijek može i pogoršati disanje, tada je potrebno odmah prestati s njegovom primjenom i zatražiti drugačiji oblik liječenja. Naravno, kao i drugi lijekovi i Ventolin ima određene nuspojave i štetne učinke koji se mogu manifestirati na sljedeće načine:

Brzim lupanjem srca, pojavom glavobolje, osjećaj nervoze i pojava drhtavice, kod djece može izazvati hiperaktivnost, može uzrokovati poteškoće u snu, upalu grudi i pojavu grlobolje. Kod pojave navedenih simptoma važno je odmah se obratiti svome liječniku. Navedeni lijek se izdaje na recept i ne može se kupiti u slobodnoj prodaji.

Tagovi: