Varikokela testisa – simptomi, neplodnost, liječenje

Ljepota i zdravlje

Varikokela testisa - simptomi, neplodnost, liječenje

Varikokela testisa ima ove simptome!

Plodnost je jako bitna za sve muškarce. Upravo zato, dobro je znati koji su sve uzroci neplodnosti i kako ih spriječiti. Jedan od uzroka neplodnosti svakako je varikokela testisa. Znate li o čemu se radi? Koji su simptomi? U nastavku ćemo vas bolje upoznati s ovom pojavom. Varikokela testisa je poremećaj cirkulacije krvi u testisima koji je uzrokovan proširenjem vena u mošnjama. Ta bolest kao posljedicu može imati smanjenu proizvodnju spermija i slabiju kvalitetu sperme, a samim time postoji rizik i od neplodnosti. Uz navedeno, ova bolest može uzrokovati i smanjenje testisa u njihovom obujmu.

Varikokela gotovo da nema nikakve simptome. U vrlo rijetkim slučajevima može uzrokovati bol i određene nelagode koje se povećavaju prilikom sjedanja ili tijekom fizičkog napora. Bol se obično povlači u ležećem položaju. U svakom slučaju ako osjetite bol javite se svom liječniku. To pogotovo napravite ako primijetite izraslinu na jednom testisu ili oteklinu, osjećaj punoće i vidljivo proširenje vene.

Kada je u pitanju varikokela testisa, ovo trebate znati!

Varikokela testisa javlja se kod jedne šestine muškaraca, obično u mladosti, u dobi od 15 do 25 godina. Radi se o pojavi koja je većinom bezbolna i ne ugrožava život, ali može voditi do neplodnosti u kojih 30 do 40 posto slučajeva. Na sreću, varikokela testisa se lako dijagnosticira pa u mnogim slučajevima liječenje nije potrebno, a ukoliko je i potrebno, utoliko se varikokela lako odstrani kirurškim zahvatom. Ako se pitate koji je uzrok ove bolesti, odgovor vam neće moći dati ni najstručniji znanstvenici jer naime uzrok još nije poznat. Dobro je, međutim, znati kako izgleda dijagnoza varikokele.

Liječnik će naime obaviti fizikalni pregled na način da će vas zatražiti da u stojećem položaju duboko udahnete i pokušate ispustiti zrak dok su vam usta i nos začepljeni. Taj postupak će pomoći liječniku da otkrije abnormalno proširenje vena. Ako taj pregled ne urodi plodom, uvijek je mogući fizikalni pregled preko ultrazvuka. U svakom slučaju se u svakom trenutku konzultirajte s liječnikom.

Kako se liječi varikokela testisa?

Objasnili smo što je varikokela testisa, koji su simptomi i ostale zanimljivosti vezane za ovu bolest. Ipak, važno pitanje je i kako se liječi varikokela testisa. Naime, liječenje je nužno jer, kao što smo rekli, ova bolest može voditi do neplodnosti. Odmah na početku vrijedi spomenuti da liječenje varikokele najčešće nije ni potrebno. Međutim, ako se radi o ozbiljnijem stanju koje uzrokuje bolove, moguće je kirurško liječenje. Operacija će izgledati tako da će liječnik zapečatiti zahvaćenu venu i preusmjeriti protok krvi u normalne vene. Zahvat je veoma jednostavan i oporavak je brz.

Naime, operacija se najčešće vrši laparoskopski, a komplikacije su rijetke i rizik je mali. Kirurg će napraviti mali rez u trbuhu te ući s malenim instrumentom do područja proširenja vena i sanirati problem. Za ovaj postupak trebat ćete se podvrgnuti općoj anesteziji. Više informacija o samom postupku operacije i rizicima dužan vam je dati liječnik koji će izvršiti operaciju.

Tagovi: